Opinió

La normal climàtica, el temps que tocaria

En el darrer article vaig acabar fent-vos una breu explicació del que anomenem normal climàtica com a instrument per fer comparacions de variables climàtiques entre períodes de temps. Però aprofundim una mica més.
El clima no és un patró que es repeteix anualment de forma exacta sinó que pateix unes variacions per causes naturals o forçades per l’home, unes fluctuacions que poden variar de forma anual, estacional, o en dècades. Això és la variabilitat climàtica. Però per poder dir que aquest any ha fet més calor o que aquest hivern ha estat més fred del normal, necessitem tenir un valor de referència. Aquest valor de referència és la normal climàtica.
La normal climàtica s’obté a partir de calcular el valor mitjà d’una sèrie contínua de 30 anys. L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va recomanar l’ús del període de 30 anys disponible més recent que finalitzés en l’any més pròxim que acabés en 0 (actualment, 1981-2010). Per què 30 anys? Bàsicament perquè es considera que és un període suficientment llarg com perquè s’hi puguin incloure tots aquells factors que hagin fet variar el clima. Tenint aquest valor mitjà de les variables climàtiques, es pot definir i comparar el clima.
Quan, per exemple, fem la comparació de la temperatura del mes de gener respecte a la temperatura que hauria de fer (la temperatura que hauria de fer és la normal climàtica del mes de gener) i veiem que aquesta és més alta de la que toca, parlem d’una anomalia. Com el seu nom indica, l’anomalia climàtica és la diferència entre el valor registrat i la normal climàtica.
Crec que en algun article ja havia fet referència a tot això, però per recordar-ho, les causes que provoquen fluctuacions en el clima poden ser de caràcter natural o antropogènic. Per exemple, l’activitat volcànica, variacions en el moviment de la terra respecte del sol o variacions en la radiació solar són causes naturals. Per altra banda, l’augment d’emissions de gasos efecte hivernacle o aerosols, o la desforestació de boscos són clars factors que fan variar el clima causats per l’ésser humà. Perquè us feu una idea de l’abast de petites activitats que semblen no tenir repercussions en el clima, us poso un exemple: l’erupció d’un volcà crea una nuvolosa de cendres que pot ser persistent i que farà reduir l’entrada de radiació solar, conseqüentment, un descens de les temperatures.

Resum climatològic de gener
Un gener sec
El mes de gener s’ha considerat un mes força sec al nostre municipi. La temperatura mitjana ha estat de 10ºC. La temperatura màxima ha estat de 20,3ºC el dia 10 marcat per l’anticicló que va afectar la primera quinzena del mes, i la mínima ha estat de 0,1ºC el dia 18, produït per l’entrada d’un front que també va donar lloc a plugims.
La precipitació caiguda ha estat de 12,8 mm, un valor força baix no només a Cambrils, sinó que ha estat un comportament general a tot Catalunya. La distribució de la pluja ha estat variable, tot i així, el dia 30 es va registrar la major part de la precipitació del mes de gener, amb gairebé 7 mm.
El vent ha estat persistent i ha provocat dos episodis considerables, el primer entre el 24 i 27, i el segon, entre el 29 i 30. La component predominant ha estat de NNW el qual ha donat ràfegues superior als 50km/h.
Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, la Salle).