Opinió

Mirant cap al sud: l’Hospitalet de l’Infant

La crisi generalitzada que estem vivint ha fet trontollar moltes estructures del municipalisme. L’endeutament públic municipal no ha estat tan elevat com el d’altres administracions de nivell superior, però ha fet prou mal. No tots els ajuntaments n’han sortit malparats, però. Un exemple comarcal no gaire conegut és l’Hospitalet de l’Infant, un poble integrat en l’extens municipi de Vandellòs. Una vella dita cambrilenca resava que: “Si vas a l’Hospitalet sempre hi trobaràs els mateixos: carboners, carrilaires i quatre aficionats als peixos”. El cert és que el municipi ha crescut molt, fins sobrepassar els 6.000 habitants, gairebé 5.000 dels quals viuen a l’Hospitalet. I, en bona mesura, gràcies als forts contingents immigratoris arribats per cobrir els llocs de treball del pool energètic instal•lat al municipi.
En efecte, la localitat es beneficia dels tributs que deixen les grans indústries que allotja: una central nuclear en operació, una altra en fase de latència i una planta tèrmica de cicle combinat. El PIB per habitant del municipi és 4,5 vegades més gran que la mitjana catalana. Només cal comparar les dades d’ingressos tributaris amb les del municipi cambrilenc, extretes de la base de dades Municat de la Generalitat de Catalunya. Així, durant el 2014, l’IBI va correspondre a 504 euros per habitant a Cambrils, mentre que al municipi de Vandellòs va ascendir a 1.850 euros per habitant. La diferència és molt més gran amb l’impost sobre activitats econòmiques (IAE), ja que l’any passat va ser 18 vegades superior entre una i altra localitat. Aquestes xifres han permès que l’ajuntament hagi pogut dur a terme folgadament una política d’inversions en infraestructures locals de primera categoria, sense que se’n ressentís gaire l’estabilitat pressupostària. L’any passat, el deute públic de l’Ajuntament de Vandellòs era de 17,5 euros per habitant, mentre que el de Cambrils s’enfilava fins als quasi 234 euros per habitant. Déu n’hi do.
A Cambrils encara hi ha persones que creuen que el futur econòmic local passa per la reactivació del model de la construcció immobiliària, un retorn al passat com si res no hagués passat i confien dependre d’unes estructures turístiques que comencen a donar signes d’envelliment. A l’Hospitalet, malgrat la forta dependència de la indústria energètica, fa temps que aposten per diversificar l’economia local i han fet grans esforços per atreure inversions industrials. Tenen un territori força ben ordenat i han sabut desenvolupar el polígon les Tàpies, amb més de 50 hectàrees de sòl industrial. Hi estan implantades una setantena d’empreses de tots els sectors, entre les quals fàbriques de producció i empreses de serveis a les nuclears. La promoció empresarial està gestionada per una societat pública municipal, IDETSA, que disposa d’un viver d’empreses i una incubadora tecnològica.
El municipi de Vandellòs és vast i divers, i, fins i tot, es podria afirmar que ocupa un espai geogràficament perifèric del Camp de Tarragona. Tanmateix, ha mantingut lligams històrics amb les poblacions del voltant, sobretot Tivissa i Pratdip. Actualment, les relacions s’han reforçat i, entre tots, han constituït la MIDIT, la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori. D’altra banda, l’Hospitalet forma un continu urbà amb Miami Platja. Malgrat la varietat d’orígens demogràfics, els hospitalencs s’han dotat d’un fort sentiment de pertinença. Compten amb un parell de centres d’estudis: el Centre d’Estudis de la Vall i el recentment creat Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant. D’altra banda, estan destacant en l’àmbit cultural. A l’igual que Salou o Vila-seca, disposen de bones infraestructures culturals i saben treure’n profit. Han creat el projecte “Cultura a l’abast” per divulgar un viu programa d’activitats culturals entre la població. A més, recentment s’hi ha consolidat un festival anual de música independent, que ha aconseguit posicionar-se a l’avantguarda de les cites musicals del sud del país gràcies a una direcció tècnica coherent. Palmfest està organitzat per un grup de joves del poble i compta amb la col•laboració de l’ajuntament i el patrocini de diverses empreses.
Sens dubte, Vandellòs i l’Hospitalet està jugant a la lliga dels lideratges comarcals, potser sense haver-s’ho proposat, sinó tan sols pensant en el benestar de la seva població i l’aposta per la continuïtat futura. Un model diferent a un altre cas comarcal d’èxit, Vila-seca, que ha treballat molts anys per assolir un important pes relatiu en aquesta realitat urbana tan complexa que és el nucli dur del Camp de Tarragona. De ben segur que els imminents alcaldables cambrilencs tenen exemples propers dels quals poden aprendre molt.