Opinió

Dues dinàmiques diferents a les Terres de l’Ebre

És ben bé que cada regió presenta els seus propis trets de personalitat col•lectiva; diferents maneres d’afrontar els afers de la comunitat, formes distintes d’expressar-se i relacionar-se. De Cambrils mateix, molts forans queden sobtats amb la parsimònia i fredor com ens estem prenent el crac financer de la Caixa Agrària. En una altra ocasió, molts visitants es mostraven prou sorpresos amb la nul•la oposició dels cambrilencs quan van enderrocar l’edifici del Pòsit. En l’àmbit de la demarcació, ara mateix és sorprenent el poc esperit crític que aixeca un projecte tan vague i poc fiable com el BCN World. En general, es podria afirmar que els “camptarragonins” som gent de poca sang.
No gaire lluny de l’epicentre tarragoní, hi ha un exemple d’unes comarques que fa anys que lluiten de manera força coordinada i unitària contra un conjunt de greuges territorials. Les Terres de l’Ebre van saltar a la palestra amb les grans mobilitzacions liderades per la Plataforma en Defensa de l’Ebre durant la primeria del present mil•lenni. L’energia d’aquelles manifestacions va sorprendre a molts, quan encara ningú s’hauria atrevit a imaginar l’esclat de participació ciutadana multitudinària de les últimes Diades Nacionals. Aquells ebrencs protestaven contra la política perversa dels transvasaments d’aigua del riu que preveia el Plan Hidrológico Nacional i alertaven dels efectes que comportarien per a la supervivència del fràgil delta. Recentment, s’han reactivat les protestes amb la gran manifestació del 7 de febrer contra la nova modificació de l’esmentat pla. D’altra banda, just feia unes setmanes que s’acabaven els talls de la carretera N-340 protagonitzats per veïns de l’Ametlla, Alcanar i altres poblacions com a protesta per l’alta sinistralitat d’aquesta via. I no fa tant de la gran indignació arran dels terratrèmols ocasionats pel dipòsit de gas Castor davant les costes d’Alcanar. En aquell episodi, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia va liderar les protestes del territori.
M’atreviria a dir que aquests moviments reivindicatius neixen, en part, per una sensació típica (sovint, un convenciment) de les persones d’aquestes terres respecte a ser tractats com a perifèria marginal i, en conseqüència, abandonats per la resta del país. S’ha arribat a fer la hipòtesi que el fort moviment ciutadà ebrenc hauria articulat una identitat diferenciada o, almenys, particular d’aquest territori. No se’ls pot negar una forta idiosincràsia. Tanmateix, per molt que els geògrafs i planificadors territorials defineixin les Terres de l’Ebre com una àrea funcional homogènia, el cert és que existeixen notables sentiments identitaris diferencials. És una de les coses que més em va sorprendre quan vaig començar a tractar quotidianament amb persones de la Ribera d’Ebre, especialment de Móra en amunt. En efecte, aquesta gent se sent sentimentalment separada de Tortosa i, en canvi, més propera a la gran àrea de mercat de Reus, la ciutat de Lleida o, fins i tot, la franja aragonesa. Em penso que es podria afirmar el mateix d’una part de la Terra Alta. De fet, l’apel•latiu de Terres de l’Ebre els incomoda una mica. L’estructura econòmica d’aquesta àrea de l’Ebre nord també és ben diferent de la de Tortosa i Amposta. Segons l’Anuari econòmic comarcal de Catalunya del 2015, la Ribera d’Ebre és la comarca que mostra l’índex de creixement del VAB (Valor Afegit Brut, un índex associat al PIB) més negatiu del país, força més que la segona, que és la Terra Alta. Precisament, el cessament llargament anunciat d’Erkimia a Flix no dóna notícies afalagadores per al futur d’aquesta regió. Un indicador preocupant és la quantitat de jovent que abandona la comarca. He comprovat que aquesta circumstància es dóna, també, entre persones que hi treballen, les quals fixen la seva residència a les ciutats de la costa i Lleida. Paradoxalment, els ingressos provinents de les indústries elèctriques no han servit per atreure o endegar inversions que assegurin la sostenibilitat econòmica de la zona, força més compromesa que a les comarques de l’Ebre sud. Vet aquí, doncs, un territori amb dues dinàmiques diferents que, a la llarga, han de tensionar la seva identitat col•lectiva.