Opinió

Tornar a casa no és tan fàcil

I quines ganes que tenia de tornar a Cambrils aquest estiu! Decidida a concentrar en tres setmanes tot el que per mi representa l’estiu: concerts a l’aire lliure, nits d’estiu sense jaqueta, platja, bicicleta, terrassetes, paella, terrats, festes populars, el meu aniversari… i com sempre: compartir-ho amb la família i els amics.
Després d’un any i gairebé mig més vivint a Sarajevo, era la primera vegada que passaria 20 dies seguits a casa! Calla… com és que també sento ansietat? peresa d’estar tants dies fora de Sarajevo? Com és que no puc escriure un article happy flower digne dels perfils més feliços i repel•lents de Facebook? Ah sí! perquè sóc una mica kamikaze i m’estic llençant a compartir amb qui llegeixi la nostra estimada Revista Cambrils unes sensacions que m’hagués agradat molt que algú m’expliqués abans d’haver-les viscut i arrossegar en l’experiència als meus beneïts pares, germana, cunyat, amics meus tots…
Doncs resulta que a vegades tornar a casa, estar amb els que t’estimen, fer tot el que t’agrada, tot el que recordes no és suficient. Perquè el teu cos torna a casa, però el que hi ha dintre de la teva carn i teixits va per lliure.
El meu amic Gustavo des de Mèxic m’ho va raonar fa uns dies en un missatge de veu, més ben dit en un monòleg enviat a través de Whatsapp. L’escoltava i somreia, el podia entendre perfectament. Després d’haver viscut 3 anys a Sarajevo i ara gairebé mig any des que ha tornat a la seva Veracruz, ja no se sent la mateixa persona. Tot i això veia que estava tornant a ser el mateix noi insegur que havia marxat feia 3 anys.
Una contradicció que en els mateixos dies també m’explicava la Nàstja, recent instal•lada de nou al seu Zagreb natal. Després d’uns 4 anys vivint a Sarajevo, em deia que ha sentit por perquè s’ha reconegut ella mateixa quan era adolescent: el seu caràcter insegur, els pensaments, les accions… Que no ha après res en tots aquests anys? Tornar a casa vol dir això?
Tothom canvia al llarg dels anys. Si no et mous de lloc el canvi és més progressiu i te n’adones sobretot quan mires enrere. Desplaçant-te d’una ciutat a l’altra, aquest mirar enrere te’l trobes de cara vulguis o no. Tornar, ni que sigui per 20 dies, t’obliga a veure’t en un mirall que reflecteix qui eres l’última vegada que vas estar a casa, a pensar en el que t’espera al tornar a Sarajevo i en el que tornes a deixar a Cambrils. I a vegades és bonic i fàcil, però d’altres no n’és tant, de fàcil. Bonic, sempre, però som humans i les emocions ens travessen la pell i sovint es queden dins nostre fins que les entenem i a poc a poc les transpirem amb calma.
En els meus 20 dies a Cambrils el Gustavo em va escriure interessant-se per com m’anava tot, no vaig poder contestar-li, què li havia de dir, si no m’entenia ni jo? Em va semblar que no seria bo compartir aquests sentiments tan lletjos. Li vaig respondre de tornada a Sarajevo, on em semblava tenir-ho tot més controlat. La seva resposta en forma de monòleg “whatsappil” va ser una sorpresa, ja que em va mostrar les seves lluites internes i aprenentatge. Aix, kamikaze de la vida… més val no jutjar-se tan durament comparant amb el que hauria de ser, com t’hauries de sentir. Perquè és el que és i de viure-ho i compartir-ho, se n’aprèn.