Opinió

Finalment, d’enhorabona

Aquests dies hem tingut el plaer de presentar la història il•lustrada de Cambrils, projecte que va sorgir de la Revista Cambrils i que compta amb l’edició de l’Ajuntament cambrilenc. Les il•lustracions del Quadern de l’avi són de Laia Ferraté i els textos, d’un servidor. Com a autor del text, assessor i promotor, no cal dir l’enorme satisfacció que tinc de veure finalitzat un projecte com aquest. L’obtenció del finançament ha suposat repetides modificacions del projecte inicial i ha allargat el procés, iniciat el 2008. Si fem memòria recent, aleshores Cambrils encara vivia un moment de creixement urbanístic espectacular. Tornem-ho a recordar amb dades: el 2008 Cambrils tenia projectats 1.200 habitatges (vuitè lloc de Catalunya) i l’Agenda21 preveia que el 2020 havíem d’arribar als 60.000 habitants. Davant d’unes xifres com aquestes, resultava urgent eines que fomentessin l’arrelament i en conseqüència la cohesió social.
Les previsions no es van complir, actualment estem en un padró estancat que fins i tot recula. Però igualment cal mitjans de divulgació per fomentar la identitat del lloc on es viu. Hem normalitzat que la gent de Cambrils quan ens mirem al mirall, no ens reconeixem. El Camp de Tarragona, com a segona àrea metropolitana, ha viscut una enorme transformació amb la darrera bombolla immobiliària, això ha comportat importants moviments migratoris i ha convertit Cambrils en un pol residencial-dormitori molt elevat.
El 2008 vam començar a plantejar un projecte que, aprofitant la logística i l’experiència de la Revista Cambrils, pretenia explicar la història del municipi utilitzant una dotzena de capítols de còmic. La idea era que el còmic anés encartat amb la Revista Cambrils, utilitzant un dels recursos (la il•lustració) que fa anys s’utilitza en altres països europeus com a eina didàctica i de divulgació de primer ordre. El 2008 començaven els efectes de la crisi i això feia més complicat trobar finançament per al projecte. Es va portar a terme una intensa feina contactant amb empreses que operaven a Cambrils i proximitats amb tota mena d’obra pública, serveis i d’altres tipus. Els resultats obtinguts no aconseguien arribar a un projecte costós propi d’una publicació amb il•lustracions. Després d’anys de mantenir negociacions amb diferents administracions públiques i realitzar diverses modificacions del projecte per rebaixar el cost fins arribar al volum únic actual, el 2011 la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament va aportar la primera meitat del finançament. Les negociacions van continuar amb el següent equip de govern fins que el 2015 es va aprovar la segona part de projecte amb la participació del Museu d’Història de Cambrils. Destaco el fet que en la primera part del finançament el regidor de Cultura era Joan Recasens (ERC) i a la segona part el regidor era Francesc Garriga (PP). Representants cambrilencs de partits diferents que igualment van creure en la necessitat de promoure la nostra història. La laberíntica elaboració del llibret no es va acabar aquí, ja que el desembre passat es va produir la fallida de la Caixa Agrària amb l’efecte que va tenir a la Revista Cambrils, cosa que va retardar encara més la publicació del projecte.
Ara toca xalar amb la seva lectura, que en parleu i que ho difoneu. Nosaltres donarem continuïtat al projecte visitant tots els centres docents cambrilencs per explicar el projecte als xiquets i xiquetes de cinquè de primària. Esperem fer-los partícips de les vivències de la Camí i el seu quadern.

Destacat: Hem normalitzat que la gent de Cambrils quan ens mirem al mirall, no ens reconeixem.