Opinió

L’oli, consells del xef

L’oli és, a la vegada, aliment i complement, art i part de moltes receptes, ja que combina amb la majoria d’aliments, salses i coccions. Val igual per a un plat fred que per a un de calent. Amb oli es poden cuinar tota classe d’aliments, amanides, verdures, pastes, llegums, carn, peix i tota mena de salses, fins i tot, gelats. Es pot modificar el gust de l’oli d’oliva amb plantes aromàtiques o infusions d’espècies. En cru, l’oli fa ressaltar el gust i el color dels aliments. Si s’emulsiona es pot fer vinagreta, maionesa i allioli. Aquestes salses es poden afegir a cremes de verdures triturades. Per fer això, amb una cullerada de salsa per persona n’hi ha prou. En els cuinats de planxa o brasa, el foc i l’oli donen color, gust i textura a la carn o al peix. L’oli d’oliva serveix per fregir, sofregir, estovar, escabetxar, rostir, confitar i per posar a la planxa perquè els aliments no s’enganxin.
A l’escalfar l’oli no ha de fumejar, però és important que arribi a una temperatura de 160 graus i no passi de 185 graus, perquè els aliments es daurin sense cremar-se i no es xopin d’oli. Es pot comprovar la temperatura de l’oli posant-hi uns daus de pa. Si s’enfonsen, l’oli encara està fred; si pugen i baixen, l’oli ja ha arribat als 175 graus i si el pa no s’enfonsa i es pot cremar, l’oli ja ha arribat als 185 graus.
A diferència del que passa en la majoria de les altres llavors, l’oli d’oliva verge s’extreu per mitjans exclusivament mecànics, a escassa temperatura i sense necessitat de dissolvents químics. Això fa preservar les estructures grasses, les propietats per a la salut i les qualitats naturals de color, gust i aroma.