Loli, consells del xef
Loli és, a la vegada, aliment i complement, art i part de moltes receptes, ja que combina amb la majoria daliments, salses i coccions. Val igual per a un plat fred que per a un de calent. Amb oli es poden cuinar tota classe daliments, amanides, verdures, pastes, llegums, carn, peix i tota mena de salses, fins i tot, gelats. Es pot modificar el gust de loli doliva amb plantes aromàtiques o infusions despècies. En cru, loli fa ressaltar el gust i el color dels aliments. Si semulsiona es pot fer vinagreta, maionesa i allioli. Aquestes salses es poden afegir a cremes de verdures triturades. Per fer això, amb una cullerada de salsa per persona nhi ha prou. En els cuinats de planxa o brasa, el foc i loli donen color, gust i textura a la carn o al peix. Loli doliva serveix per fregir, sofregir, estovar, escabetxar, rostir, confitar i per posar a la planxa perquè els aliments no senganxin.
A lescalfar loli no ha de fumejar, però és important que arribi a una temperatura de 160 graus i no passi de 185 graus, perquè els aliments es daurin sense cremar-se i no es xopin doli. Es pot comprovar la temperatura de loli posant-hi uns daus de pa. Si senfonsen, loli encara està fred; si pugen i baixen, loli ja ha arribat als 175 graus i si el pa no senfonsa i es pot cremar, loli ja ha arribat als 185 graus.
A diferència del que passa en la majoria de les altres llavors, loli doliva verge sextreu per mitjans exclusivament mecànics, a escassa temperatura i sense necessitat de dissolvents químics. Això fa preservar les estructures grasses, les propietats per a la salut i les qualitats naturals de color, gust i aroma.
A lescalfar loli no ha de fumejar, però és important que arribi a una temperatura de 160 graus i no passi de 185 graus, perquè els aliments es daurin sense cremar-se i no es xopin doli. Es pot comprovar la temperatura de loli posant-hi uns daus de pa. Si senfonsen, loli encara està fred; si pugen i baixen, loli ja ha arribat als 175 graus i si el pa no senfonsa i es pot cremar, loli ja ha arribat als 185 graus.
A diferència del que passa en la majoria de les altres llavors, loli doliva verge sextreu per mitjans exclusivament mecànics, a escassa temperatura i sense necessitat de dissolvents químics. Això fa preservar les estructures grasses, les propietats per a la salut i les qualitats naturals de color, gust i aroma.