Opinió

Està passant a Bòsnia… Referèndum i eleccions locals

25 de setembre de 2016. República Srpska (RS). Referèndum per mantenir la diada nacional el 9 de gener. Sant Esteve en el calendari ortodox. I, el 1992, abans de l’inici de la guerra a Bòsnia, dia en què es va autoproclamar la República Srpska. Establint la línia definitiva a contracor en els tractats de Dayton. Posant punt i final a la guerra i acordant que on es trobaven en aquell moment els fronts de batalla seria on es delimitarien dues entitats territorials d’un mateix estat: República Srpska i Federació de Bòsnia i Hercegovina (BiH).
El Tribunal Constitucional de BiH va anul•lar el 9 de gener com a diada de la RS per discriminar la resta de bosnians no ortodoxes que viuen en aquesta república. Milorad Dodik, president de la República Srpska, va respondre amb un referèndum que ha estat declarat il•legal. La data d’aquest es va anar canviant fins que, oh! coincidències de la vida… es va fer just la setmana abans de les eleccions locals a BiH. I oh! coincidències de la vida, el partit de Dodik ha guanyat 11 alcaldies més que el 2012…
El resultat del referèndum? El bàndol de Dodik diu que un èxit. El bàndol que el declara il•legal diu que no hi va haver cap control i no es creuen les dades. Però més important que el resultat és la connotació. D’aquí a un referèndum per la independència de la RS hi ha un pas, un pas que s’està pensant dur a terme el 2018.
2 d’octubre de 2016. Eleccions locals a Bòsnia i Hercegovina. Els encarregats de treballar aquell dia no són sortejats per l’estat. Cada partit presenta uns treballadors contractats per a la jornada. Al col•legi electoral està prohibit utilitzar el mòbil, fumar i entrar armes de foc. També acostar-se a la zona on l’elector marca amb una creueta el candidat o partit escollit en l’enorme paper/llençol que tenen com a butlleta.
Que dius: exageren una mica, no?… Doncs no. Al municipi d’Stolac les eleccions es van anul•lar i van acabar amb un dels responsables de mesa a l’hospital. A més, el col•lectiu d’ONG’s Pod Lupom, observador de la jornada, va detectar més de 90 “situacions crítiques”, com ara: presentació de DNI de gent morta, pagament per votar a un partit concret o pressions violentes a electors en els col•legis.
Quan s’acosten eleccions s’atien els fantasmes de la guerra per guanyar vots. Us sona?
Els ciutadans no confien en el sistema electoral. Diuen que les cadires es compren. Us sona?
I el diari Ara ens parla d’una candidata amb nicab que es presenta per combatre els prejudicis contra aquesta vestimenta. Res de referèndums incòmodes que poden obrir debats a casa? Res de sistemes electorals que mantenen els mateixos en el poder?
A Bòsnia es couen aliments podrits amb espècies que volen saltar de l’olla per condimentar millors menjars. Polítics corruptes distanciats de la ciutadania. Us sona?
Bòsnia tornarà a obrir portades quan hi hagi violència, però molta, eh? alguna cosa amb sang, que valgui la pena aparèixer en fotografia gran… Com quan Cambrils surt al “TN” gràcies a successos o temporals.
Van fer pagar als ciutadans els excessos dels bancs i malversadors, causants d’una enorme crisi al país. Als culpables, els han perdonat el deute. Mentre… els xaiets esperen votar en unes terceres eleccions. I mentre s’atia un foc d’incomprensió i tòpics…. Ah, alerta! Que això no ha passat a la pobreta BiH, sinó a nosaltres, catalans i espanyols…
Arribarà un moment que ni tapant-nos el nas ens podrem empassar el menjar podrit de l’olla.