Opinió

Gimbernat, encara una altra vegada

Encarem ja el final dels actes commemoratius del segon centenari de la mort del gran cirurgià cambrilenc Antoni de Gimbernat i Arbós, que va traspassar a Madrid el 17 de novembre de 1816. És una excusa com una altra per recordar, una vegada més, l’obra de l’insigne metge tan apreciat a l’època, no només a la cort reial espanyola, sinó també en bona part de l’Europa occidental. Les commemoracions històriques són unes pràctiques culturals pròpies de la modernitat, que han percolat entre tots els nivells institucionals, des de l’estatal al municipal, i en tota mena de col•lectius. Ara que els esdeveniments commemoratius generen tants debats apassionats i està tan de moda que els monuments ens interpel•lin, és bo buscar noves lectures interpretatives d’aquell homenatge a Gimbernat organitzat a Cambrils el novembre 1916, quan una representació de la Facultat de Medicina de Barcelona va col•locar la placa que homenatja el cirurgià cambrilenc a la paret de la seva suposada casa natal de la plaça de la Vila, cantonada amb el carrer de Gimbernat. En aquell acte, l’aleshores bisbe Francesc Vidal i Barraquer va pronunciar un breu discurs en què animava les mares perquè, quan passessin per davant de la làpida amb els seus fills, recordessin que calia fer-los comprendre que calia treballar i esforçar-se per arribar a situar-se ben amunt. Aquest era el sentit que el bisbe cambrilenc li volia donar a aquella placa de pedra que encara està instal•lada en el mateix punt: un símbol de la cultura de l’esforç.
Gimbernat va treballar lluny de Cambrils, una població que no oferia cap mena de possibilitat de prosperar intel•lectualment. A diferència d’altres savis de l’època, com el químic altafullenc Antoni Martí i Franquès, el cirurgià cambrilenc va retornar poques vegades a la seva vila natal. Tanmateix, l’arxiver municipal Pedro Otiña ha descobert, recentment, que el juny de 1792 Gimbernat va obtenir una llicència per explotar dues parelles de barques amb el sistema de la pesca del bou. D’altra banda, els fills d’Antoni de Gimbernat i Eulàlia Grassot, nascuts a Barcelona, ja es mostrarien totalment desvinculats del lloc d’origen familiar. Encara poc estudiats i coneguts, tots ells van sobresortir en diferents camps del saber, però cap no va tenir descendència. Els homenatges a Antoni de Gimbernat a Cambrils, la seva vila natal, havien estat sempre escassos, tal com denunciava l’inesgotable cronista Josep Salceda en plena dictadura franquista, quan va animar les autoritats municipals a sumar-se a les diferents commemoracions que, des de ben aviat, li ha professat la comunitat mèdica. I és que Gimbernat ha estat una figura reivindicada per l’acadèmia, un exemple canònic de la Il•lustració del segle XVIII, un científic que ha estat alçat al paranimf de la medicina catalana i espanyola. El doctor Jaume Pi-Sunyer i Bayo escrivia el 1934 posant Gimbernat a la cimera de la medicina catalana: “Que la inquietud de Servet, la voluntat de Mata, el criteri just i mesurat de Gimbernat i la vocació de Cajal, siguin els nostres exemples.”
Han estat metges els que han estudiat la seva biografia, tot i que va ser el seu fill Agustí Gimbernat el primer que en va publicar alguna cosa. Però la vida i l’obra d’Antoni de Gimbernat també ha servit d’excusa per aproximar-se a diferents aspectes de la història de la medicina, així com la història de les institucions científiques, el que avui en dia anomenem política científica. Perquè Gimbernat, a més de metge i cirurgià eminentment pràctic, també va ser un gran gestor, com el seu mentor Pere Virgili, un dels altres grans personatges de l’època, fill de Vilallonga del Camp. Ben merescut i gens sobrer l’homenatge que enguany li ret la població cambrilenca.