Opinió

L’estada de Ludwig Renn a Cambrils (Segona part)

Ludwig Renn explica que, quan va arribar a Cambrils a la primeria de juny del 1938, es va allotjar transitòriament en un edifici en què ja hi havia personal de serveis administratius de la 45a Divisió de les brigades internacionals. L’obra original en alemany s’hi refereix com un Schloss, que en castellà ha estat traduït com el Palacio de Cambrils, “situat en un jardí de fruiters al passeig marítim”. De fet, la paraula alemanya té el doble sentit de castell i mansió o palau. Més endavant en el text, Renn deixa entendre que no era tan lluny del port, per la qual cosa hauríem de pensar en algun xalet, com el del Dolsa. Al cap d’una setmana de ser-hi, Renn va rebre la notícia que l’escola de suboficials seria instal·lada en un altre edifici, proper al barri del port, no gaire lluny de la casa on s’estava. Estava rodejat d’eucaliptus i donava directament a la platja; es podria pensar, doncs, en el xalet del Bau. A la nova escola, Renn va comptar amb la col·laboració del comissari polític destinat, l’enginyer i escriptor Antonio Sánchez Barbudo (1910-1995), que pertanyia a l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes. Com que la casa només tenia cabuda per als instructors, els soldats estudiants serien allotjats en tendes de campanya als seus voltants.

El 13 de juny va arribar un camió amb els primers alumnes, sergents primers i segons, la majoria membres del Partit Comunista. En primer lloc, Renn va manar als soldats catalans que ensenyessin als castellans a nedar. Tot i que, al final, va regnar la companyonia entre tots, Renn no deixa de destacar les tensions entre totes dues nacionalitats a l’inici de l’estada, fins al punt d’ocasionar una picabaralla la primera nit que van sortir a fer un beure al barri marítim. El relat d’un bombardeig prop de l’estació el dia següent, per un avió procedent de Mallorca, serveix perquè Renn faci referència en el text a l’escola d’aspirants a comissari polític que estava ubicada en aquella part. Torna a anomenar-la més endavant amb motiu d’un altre atac aeri que hauria ocasionat la mort d’una vídua i la seva filla que vivien en una caseta de camp. L’onze de juliol va arribar el segon torn d’estudiants, després que hagués marxat el primer. Al cap d’uns dies, el coronel Hans li va comunicar que s’estava preparant una gran ofensiva republicana per travessar el riu Ebre. Renn relata com, durant els primers dies de la batalla, es van incrementar els bombardejos sobre Cambrils. A mitjan agost, acabava el segon curs i els militars eren enviats directament al front ebrenc. D’aquest segon torn tenim el testimoni del soldat Joaquim Company i Roldan (1919-2006), que en les seves memòries recorda el seu pas per l’escola militar de Cambrils.

Finalment, el tercer i últim torn d’alumnes va arribar a Cambrils la nit del 26 d’agost. Es tractava d’un grup d’una vintena d’oficials que venia a rebre formació en caps de companyia. Un mes després, el 21 de setembre, Renn va visitar l’escenari de la batalla de l’Ebre, cridat pel coronel Hans. Aquest li va manar que interrompés les classes i li enviés els oficials perquè calia substituir les moltes baixes que s’hi produïen. Al cap de pocs dies, doncs, la tercera remesa va abandonar l’escola de Cambrils. Acabaven els tres mesos de funcionament d’aquest centre sota la direcció de Ludwig Renn. Aleshores, el militar alemany es va quedar ociós a Cambrils, fins que va assistir al gran acte de comiat que el govern de la República, amb la participació de Juan Negrín, va organitzar al balneari de l’Espluga de Francolí el 25 d’octubre. Aquella nit, Renn va dormir a Cambrils per darrera vegada. Després, marxaria cap al nord de Catalunya, però no abandonaria el país fins al 7 de febrer de 1939, quan ingressaria al camp de refugiats de Saint Cyprien. No va tornar a la seva Dresden natal fins vuit anys després.