Opinió

Orgull de Cambrils

L’atac terrorista ocorregut a Cambrils ens ha deixat perplexos, i els cambrilencs necessitàvem mostrar de forma col·lectiva el nostre rebuig a la violència i la nostra solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. I com no podia ser d’una altra manera, dissabte la gent de Cambrils vam respondre de manera massiva a la manifestació que ens retornava als mateixos indrets dels tristos episodis. Milers de cambrilencs i visitants vam respondre a la convocatòria “Tots som Cambrils”. Per donar-se en època estival, l’afluència es preveia inèdita, i així va ser. El caràcter cívic va prevaldre des de bon principi, es respirava una manifestació ciutadana pacífica. Els manifestants repetidament van ovacionar els mossos, i l’ofrena de flors final va resultar ben emotiva i es van evitar les aglomeracions. A diferència de Barcelona, no vam haver de lamentar cap guerra de banderes. Ara ens toca acabar el dol col·lectiu, mirar endavant, i continuar la feina de cosir una societat el més cohesionada possible. Tal i com va dir Hafida Oukabir, germana d’un dels terroristes morts a Cambrils, “tenim un problema” i cal fer una autocrítica (també ho deia per la comunitat musulmana), cal una actuació conjunta de tots els agents socials i evitar que això “no torni a passar mai més”.

El context bèl·lic internacional, els complexos processos d’adaptació social de les noves generacions de musulmans i la interessada manca de coordinació policial, podrien ser a grans trets els eixos que al meu parer, explicarien el que va passar a les Rambles i Cambrils. El gihadisme és una lacra mundial, on països com Iraq, Nigèria, Paquistan, Síria o Egipte, sumen la gran majoria de les víctimes. L’antropòleg i expert en societats musulmanes a Catalunya, Jordi Moreras, afirmava el dia de la manifestació de Barcelona, que cal que les noves generacions d’origen immigrant, agafin confiança amb les institucions com a base per crear una societat sòlida. A la premsa afegia que cada cop que hi ha un atemptat gihadista, fixem la mirada a la comunitat musulmana d’aquí, com si en fossin co-responsables. Jo puntualitzaria, que en el cas de Cambrils vaig trobar a faltar una major presència de la comunitat musulmana cambrilenca a la manifestació. D’aquells musulmans amb qui ens creuem pel carrer, amb els que malauradament sovint només coexistim. Tot i amb això, és d’agrair la rapidesa en com a través del Diari Digital de la Revista Cambrils, es va enviar un missatge clar des de la sala d’oració local, així com l’acte que va organitzar la comunitat musulmana local. Cal continuar fent feina amb aquest centre, però també amb la resta de la comunitat d’origen magribí, continuar treballant amb els centres docents i en definitiva amb tots els agents cambrilencs que tinguem a l’abast. Com a espais també hi ha el de les xarxes socials, on aquests dies s’està difonent tota mena de missatges islamòfobs. Siguem responsables, de nosaltres depèn de contribuir o no, a fomentar recels amb els nostres veïns.

Aquests dies una piulada afirmava que després d’un atemptat gihadista ve la tristesa, la indignació, la relació amb el trio de les Açores, final del dol i finalment l’oblit. Esperem que això no sigui així. Mai ens hauríem pensat que la nostra platja del Regueral, on molts cambrilencs hi hem après a nedar, seria protagonista d’un episodi d’aquests. Repetint les paraules de M.Rosa Sardà a la manifestació de Barcelona: “vam tornar a omplir de llum el passeig Marítim de Cambrils”, “perquè si la seva ideologia és la mort, la nostra és una aposta indestructible per la vida”. Ara Cambrils ens mereixem recuperar la normalitat i celebrar la nostra Festa Major. Ànims!