Opinió

Per què Cambrils?

Marcel Blàzquez

President de l'Associació Cultural Revista Cambrils

És com un malson. Veure Cambrils en una notícia de terrorisme global em sorprèn encara avui quan veig el nom del municipi en notícies i en paraules de corresponsals de tot el món. Però hi ha algunes preguntes, de resposta encara difusa, que em segueixen ballant pel cap.

1. Per què Cambrils?
Cambrils era un objectiu des de l'inici per atemptar? O va ser un objectiu circumstancial després de les intencions frustrades dels terroristes amb les furgonetes bomba que estaven preparant a Alcanar? Podem pensar que el municipi estigués marcat des del començament per cometre un atemptat o va ser una improvisació a la desesperada.

2. Quina connexió hi havia entre Ripoll i Cambrils?
Si el planejament dels possibles atemptats es feia des de Ripoll i no hi ha cap infraestructura més gran, que o qui els porta fins a Alcanar a 300 quilòmetres i quasi tres hores de desplaçament, i tan lluny dels objectius dels atemptats de Barcelona o Cambrils?

3. Per què surten al peatge de Cambrils una de les furgonetes i el cotxe interceptat a Cambrils?
Si dies abans dels atemptats viatjaven cap Alcanar per l'autopista, perquè s'aturen a Cambrils. És possible que només sortissin al peatge de Cambrils per canviar de via, és a dir, deixar l'autopista i agafar l'autovia A-7 i l'N-340 per arribar fins a Alcanar, però això ho podien haver fet més al sud o més al nord. Per què surten a Cambrils? Què coneixen de Cambrils?

4. Quines intencions tenien els cinc terroristes abatuts a Cambrils?

L'objectiu era fer mal, és evident. Una dona morta i sis ferits és el trist balanç de les seves intencions. Però què pretenien? Entrar amb el vehicle a la zona de vianants del passeig Marítim repetint el modus operandi de Barcelona? La zona de vianants i la via per on circulen els vehicles al passeig Marítim estan aïllades amb pilones i cordes, i en diversos llocs jardineres. Penetrar amb un cotxe no és impossible, hi ha diferents punts per on fer-ho, però tampoc no és fàcil si no coneixes el passeig.
La seva intenció era atacar els vianants amb armes com ganivets i destrals i causar el pànic?

Les circumstàncies del moment i la intervenció dels Mossos, abatent els cinc terroristes, va evitar saber què pretenien i per què van triar Cambrils.