Opinió

El tren de la llibertat

Sovint pensem que hi ha coses impossibles, que mai es materialitzaran. I, de cop i volta, la realitat –que gairebé sempre supera la ficció– ens dóna una sorpresa. ¿Qui ens hauria de dir fa uns mesos que avui tindríem sobre la taula una més que probable entesa entre les entitats i els partits sobiranistes per elaborar una única candidatura independentista de la societat civil? Certament, la idea no pot ser més arriscada i més agosarada, però a la vegada és la més il·lusionant, lògica i factible que existeix.

És il·lusionant perquè la llista de la societat civil aglutina totes les sensibilitats sobiranistes, i no n’exclou a cap. En aquest procés no ha sobrat, no sobra, ni sobrarà mai ningú.

És lògica perquè el més coherent és que el procés per construir un nou Estat català lliure i independent retorni un cop més a la societat, la societat que un dia va dir prou, i on a partir de llavors tot va canviar. És factible perquè les entitats i els partits sobiranistes, no tingueu dubte, es posaran d’acord. Per Catalunya, pels que vivim en aquesta terra i pels qui vindran. No pot ser d’una altra manera.

Amb la societat civil al capdavant, aglutinant totes les sensibilitats, però amb un objectiu clar i comú, la independència, la candidatura es presentarà als ciutadans. I quan ho faci, com si d’un tren a tota màquina es tractés, passarà per sobre de les reticències dels partits, esclafant personalismes, destruint momentàniament les concepcions partidistes i desfent el fum que el federalisme i l’unionisme ens han volgut vendre durant aquests anys.

El 27-S tots serem a l’andana de l’estació, i veurem venir el tren. No desaprofitem aquesta oportunitat, perquè potser serà l’última. Pugem-hi. I fem d’aquesta candidatura il•lusionant, lògica i factible una candidatura guanyadora, guanyadora de la llibertat que aquest poble es mereix.

Albert Gómez Jordan
Adovcat