Opinió

Cambrils i els indians

La controvertida experiència dels catalans a fer les Amèriques ha estat un tema que sempre ha provocat un enorme atractiu. La família Samà, procedent de Vilanova i la Geltrú, establerta a Cambrils fa més d’un segle, esdevé el màxim referent que tenim al nostre municipi. El detall que el mateix Alfons XII utilitzés un carruatge dels Samà per entrar a Madrid el 1875 a instaurar altre cop la monarquia ens denota la rellevància del lobby indià a l’Espanya del moment, i en concret dels Samà.
Les característiques del Parc Samà el converteixen en un espai excepcional, que no es correspon amb els signes de degradació actuals. És de lamentar que les administracions (totes) no hagin sabut mitjançar amb la família Samà, propietària de l’edifici, algun tipus d’intervenció digna de la notorietat del parc que en facilités un ús públic major i en millorés la seva divulgació. Un altre aspecte a treballar seria el lligam institucional que hauríem de tenir amb Vilanova i la Geltrú, municipi de qui Cambrils podria imitar nombrosos aspectes en gestió de patrimoni, així com tants altres camps identitaris. Encara hi ha nombroses qüestions a resoldre sobre la presència al nostre municipi d’aquesta família de terratinents, comerciants i traficants d’esclaus, pertanyent a la maçoneria. Reconec que va ser un dels motius que em van empènyer a presentar-me a la Beca de Recerca amb el treball sobre el Cambrils de la Restauració Borbònica, publicat el 2007.
A enorme distància del cas dels Samà, a Cambrils es van donar altres exemples d’indians que evidencien aquella imatge mitificada de les Amèriques com un lloc per fer fortuna, però d’on molts tornaven amb les mans buides. Casos d’indians cambrilencs són el de Salvador Rovira Clot (tiet del mític propietari Carles Roig Rovira), que a la dècada de 1880 va residir al Brasil, en concret a Pelotas, estat de Porto Alegre. La palmera que hi havia a la seva finca (on a finals del segle xix va obrir un carrer que porta el seu nom) i que va ser-hi present fins al 2006, podria ser una evidència d’aquesta experiència americana. Un altre és el cas de Benet Rigual Rovira (nebot de l’anterior) que va emigrar a l’Argentina i va fer fortuna com a ramader. L’interessant història familiar present a la família Rigual assegura que passats uns anys sense cap mena de notícia se’l va donar per mort. L’amistat que tenia la família amb el filantrop Eduard Toda va propiciar que tingués l’encàrrec de saber on estava enterrat aquell Rigual, un cop aquest diplomàtic reusenc va prendre possessió d’un càrrec en aquell país. La sorpresa va ser que va descobrir que era ben viu i havia prosperat a un municipi de l’interior del país. Quan va fer el viatge de tornada, va arribar al port de Barcelona vestit com un gautxo, amb pistoles i acompanyat d’un lloro engabiat. El va rebre el seu cosí, Carles Roig Rovira. Aquesta història que ens ha arribat avui encara té el record de la gàbia del lloro que va ser durant dècades a les golfes de la casa dels Rigual al carrer dels Immolats del Setge. Un cas més secundari seria el del mas d’en Golart i les seves propietats, a cavall entre els termes de Vinyols i els Arcs, i Cambrils. El 1820 Josep Golart, procedent de Vilanova i la Geltrú, va adquirir el mas que actualment podem veure al camí de la Creu. A finals segle xix, l’hereva afillada Maria Montaner Amell, nascuda a Sant Pere de Ribes, es va casar amb un indià de Vilanova i la Geltrú, Bartomeu Ortoll Moncunill. És de felicitar que tot i la brutal transformació de l’entorn, la família Ortoll conserva el mas de forma excel·lent.