Opinió

Cap a la transparència o a on són els nostres diners?

Els membres de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) de Cambrils hem creat un OCM per la ciutadania amb la idea de convertir OPACITAT en TRANSPARÈNCIA.

Què es un OCM ?

Per definició, els Observatoris Ciutadans Municipals (OCMs) són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat. Des de la Plataforma per l'Auditoria del Deute, els entenem com a espais oberts, organitzats i autogestionats. Els considerem útils per impulsar auditories ciutadanes municipals perquè potencien el control des de la base, des de la ciutadania, especialment en temes pressupostaris i en tot el que es refereix al deute públic.

Els OCMs són organitzacions ciutadanes que neixen amb la intenció de facilitar la participació en la gestió dels nostres organismes públics, començant pels més propers: Els ajuntaments.

Ara mateix tenim l’eina de la web en marxa: www.ocmcambrils.cat.

Ací podreu consultar els pressupostos municipals que anirem publicant. La nostra idea es donar instruments als ciutadans per a informar a on van a parar els seus diners cap a una TRANSPARÈNCIA que ha estat segrestada.

La creació de l’OCM va ser resultat d’un dels grups de treball de l’Assemblea de Cambrils però amb una clara idea de ser independent de qualsevol influencia política.

Les nostres accions han sigut sol•licitar els pressupostos executats del 2013 i la publicació dels pressupostos a la web de l’Ajuntament. Finalment les nostres peticions han sigut satisfetes però la nostra feina no ha acabat. Encara que sabem que la publicació al web de l’Ajuntament dels pressupostos ja era un projecte que volien assolir. Curiosament, ho han fet a corre cuita ara que estem a prop d’unes eleccions municipals o si voleu, a final del mandat.

http://www.revistacambrils.com/index.php?c_noticia=17307

Existeix una interessant web que fa servir uns indicadors i criteris que avaluen les webs dels ajuntaments i donen una puntuació sobre qualitat i transparència. És una creació del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona.

http://mapainfoparticipa.com/ca

Actualment l’Ajuntament de Cambrils té un compliment del 68,29 % quan estava a 41,46 % . La posició de Cambrils dintre del rànquing de municipis mes endeutats d’ Espanya es la 242 de 8.116

http://cincodias.com/cincodias/2014/05/13/economia/1399981673_232175.html

En un altre comparació: Rànquing de 200 municipis amb més deute viva a 31/12/13 en la posició 89

http://www.sielocal.com/SieLocal/images/uploads/articles/2083/documents/Ranking-deuda-viva-ayuntamientos-espanoles-2013_actualizado.pdf

Aquest serà un dels temes que també anirem informant en properes xerrades, a mes a mes, la nostra intenció es fer debats, xerrades, formació etc... per una TRANSPARÈNCIA I PARTICIPACIÓ CIUTADANA, i algun dia aconseguir que els pressupostos siguin participatius.

Encara que ja fa uns mesos van fer una presentació, al gener 2015 farem un altre de l’OCM Cambrils i animar a les entitats, assemblees, consells de barri i els ciutadans a que col•laborin a l’observatori.

Tal com estan els temps, necessitem mecanismes i un canvi de xip mental de la ciutadania cap a un control del deute i de la política municipal. Més de 43 milions de euros de despesa pel 2015 em sembla que es per a estar molt indignat i així portem molts anys. O caminem cap la llum de la transparència o es quedarem a la foscor.

Joan Carles Andreu
Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) de Cambrils