Opinió

Gestió i control en els processos per incapacitat temporal

El passat mes de juliol es va aprovar el Reial Decret 625/2014, que afecta la regulació dels tràmits a realitzar en el cas de les incapacitats temporals, o sigui les baixes mèdiques, ja siguin per malaltia o per accident de treball. Els objectius fonamentals de la nova regulació són:

-    Fomentar l’avanç tecnològic en les administracions públiques.
-    Establir un seguiment i control més personalitzat de les baixes mèdiques, tenint en compte tant la patologia, com la persona i el lloc de treball.
-    Regular millor l'emissió dels "partes" mèdics de baixa, confirmació i alta, canviant el seu procés i també la informació que han de contenir.
-    Potenciar la coordinació i col·laboració a la hora de intercanviar informació entre la administració de la seguretat social, els serveis públics de salut i els col·laboradors de la administració (mútues i assessories).

    Tot seguit us fem un breu resum dels canvis que afecten a la gestió entre el treballador que estigui de baixa i la seva empresa i els assessors que ens ocupem de comunicar-ho a la administració:

-     A partir d’ara és fonamental que tots els comunicats mèdics (partes) que un treballador rebi, els comuniqui a la seva empresa, ja que aquesta només disposa de 3 dies hàbils per comunicar-los a la administració de la Seguretat Social a través mecanisme oportú (sistema Red). Fins ara hi havia 5 dies naturals.

-       En tots els processos de baixa mèdica que tinguin prevista una durada màxima de 5 dies, el metge a l’hora de elaborar el comunicat de baixa, farà en el mateix moment un comunicat d’alta amb la data que consideri oportuna. Si un cop arribada aquesta data el treballador no es troba en condicions per reincorporar-se al seu lloc de treball, el mateix metge podrà fer un comunicat de confirmació de la baixa i aquest anul·larà la comunicació d’alta que havia fet anteriorment.

-    Nova periodicitat en la emissió dels comunicats de confirmació de les baixes per part dels professionals sanitaris. Fins ara s’emetien sempre el primer després de 4 dies i els successius setmanalment. Ara queda així (en funció de la durada de la mateixa):
    * Per a les baixes que tinguin una previsió de duració entre 5 i 30 dies, el metge emetrà la baixa i fixarà la primera visita de revisió i confirmació com a màxim 7 dies després, mentre que per a les següents confirmacions, el període s’ampliarà fins a un màxim de 14 dies.
    * Per a les baixes que tinguin una previsió de duració entre 31 i 60 dies, el metge emetrà la baixa i fixarà la primera visita de revisió i confirmació com a màxim 7 dies després, mentre que en aquest cas, per a les següents confirmacions, el període s’ampliarà fins a un màxim de 28 dies.
    * Per últim en les baixes que tinguin una previsió de duració de més de 60 dies, el metge emetrà la baixa i fixarà la primera visita de revisió i confirmació com a màxim 14 dies després, i en aquest cas, en les següents confirmacions, el període s’ampliarà fins a un màxim de 35 dies.

-    Suspensió dels procediments de baixa en cas d’incompareixença. És a dir que si el treballador no acudeix al reconeixement mèdic, es procedirà a la suspensió cautelar de la prestació econòmica que estigui rebent. De totes maneres disposarà de deu dies hàbils per justificar la incompareixença i recuperar la prestació que li abonarà la mútua directament.

-    Revisió de les altes mèdiques en contingències professionals. Quan en una revisió la mútua dictamini l’alta del treballador i aquest no estigui conforme, podrà sol·licitar una revisió de la mateixa en un termini màxim de deu dies hàbils. També haurà de comunicar a la seva empresa  que ha demanat la revisió de l’alta, com a molt tard el següent dia hàbil.  

    En general les novetats que introdueix la nova regulació, limiten els períodes per fer les comunicacions de les baixes, confirmacions i altes en tot tipus de contingències, però a canvi redueixen la “paperassa” a fer en les baixes de mitjana i llarga duració.