Opinió

El retorn

Marcel Blàzquez

President de l'Associació Cultural Revista Cambrils

No pretenia titular aquestes línies amb un títol propi d’una seqüela cinematogràfica, tipus El retorn del Jedi de la saga de La guerra de les Galàxies o El retorn del rei de la trilogia d’El Senyor dels Anells. Lluny del cinema fantàstic, voldria situar aquesta reflexió en el món dels projectes reals que porten a terme moltes entitats culturals arreu del territori –poseu-hi aquí la delimitació que vulgueu, des de local fins a global– i en el concepte del retorn que suposen a les respectives societats on actuen. El retorn sempre m’ha semblat més un terme financer, que s’aplica al benefici o utilitat obtinguda en relació a la inversió realitzada i, per tant, complicat d’aplicar en l’àmbit de l’acció cultural, almenys d’una manera plausible i immediata.

Algunes administracions públiques sembla que darrerament s’han tornat molt cinematogràfiques i utilitzen la relació de retorn per justificar moltes de les seves activitats, tot i que a vegades els projectes que proposen siguin comparables al cinema més tronat de sèrie B. Però també s’utilitza l’aspecte del retorn per desactivar o refusar propostes, només perquè no contemplen un retorn immediat i en aspectes econòmics sobre el conjunt de la població.

Revista Cambrils –deixeu-me ser una mica corporatiu– realitza una d’aquelles activitats en què el retorn que suposa a la societat no es pot mesurar de manera immediata ni en termes econòmics, d’igual manera que altres entitats, organismes, institucions, projectes, sobretot de l’àmbit de la cultura, de l’art, de la música, de la investigació o de les ciències socials. Però la importància del treball continuat de l’Associació Cultural Revista Cambrils –una entitat sense ànim de lucre–, tenint en compte que acaba de celebrar les 500 edicions mensuals i el 60è aniversari de l’aparició de la publicació, així com el 8è aniversari de l’edició diària de Revistacambrils.cat i les 2.000 edicions aquest mes de gener, ha de servir d’aval per no haver de justificar contínuament la tasca que es fa i el cost econòmic que suposa realitzar informació local de proximitat de manera diària i continuada. Ciutadans amb un accés fàcil a la informació local i una hemeroteca de més de mig segle, construïda pàgina a pàgina o bit a bit, són un retorn prou interessant per entendre que la utilitat d’aquells que es dediquen a la cultura no és ciència ficció.