Opinió

El Model 720: Declaració de bens i drets situats a l’estranger.

El proper dilluns 31 de març finalitza el termini de presentació del model 720 corresponent a l’exercici 2013. Es tracta d’una declaració informativa que han de presentar aquelles persones físiques i jurídiques que siguin titulars de bens i/o drets situats a l’estranger, quan aquests superin el valor de 50.000,00 € en un o en tots els apartats de la declaració.

    En concret aquests apartats, fan referència a tres tipus de bens i drets que son:

-   Comptes bancaris situats a l’estranger.

-   Valors, drets, assegurances i rendes (vitalícies o temporals), que estiguin dipositats, gestionats o que s’obtinguin a l’estranger.

-   Bens immobles i drets sobre els mateixos, situats a l’estranger.
 
Per a l’exercici 2013, només hauran de presentar la declaració, aquells contribuents que havent presentat ja la declaració corresponent a l’exercici 2012, hagin experimentat una variació de més de 20.000,00 € en els valors declarats, o bé aquells que per primera vegada superin el límit dels 50.000,00 € que marca la obligació de declarar.
Es tracta doncs d’un model que afecta només a un grup més o menys reduït de la població, però que li serveix a la agència tributària per saber de rendes i bens dels que en la majoria dels casos no tenia coneixement i que d’aquesta manera passen a tributar en molts casos a la hisenda espanyola en les declaracions dels impostos de la renda, del patrimoni o de societats d’aquests contribuents.
D’altra banda la llei va establir un fort règim sancionador tant per a aquells qui tenint la obligació, no efectuïn la presentació del model 720, com també per als contribuents que incorporin dades errònies en la seva declaració. Es tracta de multes mínimes de 10.000,00 €  per la no presentació i de 5.000,00 € per cada dada incorrecta amb un mínim de 10.000,00 €. Per últim la presentació de la declaració fora del termini establert, també comporta una sanció mínima de 1.500,00 €. Unes multes molt elevades per aconseguir el màxim compliment de les obligacions d’aquests contribuents.