Opinió

Instrucció 6/2013 de Recaptació d’Hisenda

El departament de recaptació de la Agència Estatal de la Administració Tributària, ha emès a finals del mes de desembre de 2013, una nova instrucció sobre la gestió dels  ajornaments i fraccionaments de pagaments de retencions i ingressos a compte i també per a deutors en situació de concurs de creditors.
Aquesta instrucció modifica el criteri que se seguia fins ara en la gestió de les sol·licituds d’ajornament i fraccionament dels models relacionats amb les retencions i ingressos a compte (Models 111, 115, 123 i 124). Aquest nou criteri ha entrat en vigor l’1 de gener de 2014 i per tant afectarà ja a les liquidacions que s’han de presentar durant el present mes de gener.
Fins ara la administració tributària venia admetent totes les sol·licituds formulades pels contribuents i després dictava la seva resolució acceptant-les o no en funció de les circumstàncies econòmiques de cadascú, però sempre donava un nou període voluntari de pagament dels impostos. Però a partir d’ara el criteri que utilitzarà la administració,  serà el de INADMISSIÓ de les sol·licituds formulades pels contribuents, cosa que provocarà  que el deute tributari entri en període executiu de pagament (amb recàrrecs del 5, 10 o 20% segons l’article art. 28 de la LGT) des del dia següent a la finalització del període voluntari de pagament, amb independència que la no admissió de la sol·licitud es notifiqui al interessat posteriorment.
Una altra conseqüència important serà que si no s’ha procedit al pagament del deute generat per les liquidacions de retencions i pagaments a compte, l’administració procedirà a la denegació automàtica de les sol·licitud d’ajornament i fraccionament presentades pels contribuents referents a altres impostos (Iva, Societats, ...).
Finalment també suposarà per als contribuents que els certificats d’estar al corrent de les obligacions tributàries surtin en sentit negatiu i això pot suposar moltes dificultats a l’hora d’accedir a la concessió de nous contractes i obres en determinats sectors.
Per últim, aquesta instrucció també aclareix el tractament de totes les sol·licituds d’ajornament (de qualsevol impost), formulades per deutors en situació de concurs de creditors, així que el criteri general serà el de l’arxiu de la sol·licitud o no admissió de la mateixa, a no ser que hi hagi aprovat un conveni que fixi altres criteris a seguir.
Un cop més Hisenda endureix les condicions als autònoms i pimes que utilitzaven aquest sistema legal per poder administrar millor la seva tresoreria i afrontar els pagaments d’impostos de forma més equilibrada. Veurem com aquesta mesura acaba afectant el dia a dia de tots aquests autònoms i pimes.

Nota: En referència a l’escrit de 13/12/2013 del règim especial del criteri de caixa, cal dir que recentment l’administració ha ampliat el termini per acollir-s’hi fins al 31/03/2014.