Opinió

El Règim Especial del Criteri de Caixa en l’Iva

Molts autònoms i petits empresaris han estat reclamant durant els últims anys que no és just haver de pagar l’IVA de les factures emeses quan encara no les han cobrat. Això els ha estat causant un important perjudici econòmic ja que han hagut d’ingressar aquestes quotes a Hisenda sense haver cobrat dels seus clients.

El Govern, que tant ho havia promès, ha aprovat fa unes setmanes el nou Règim Especial del Criteri de Caixa en l’IVA mitjançant la publicació d’un nou Reial Decret. D’aquesta manera tots els autònoms i petites empreses que facturin menys de dos milions d’euros anuals tenen la possibilitat d’acollir-se a la nova normativa i liquidar l’IVA en funció dels cobraments i pagaments de les seves factures. La inclusió voluntària a aquest règim s’ha de realitzar durant el mes de Desembre.

Aquest nou sistema de liquidació de l’IVA, que ja ha estat implantat a l’exercici 2013 en alguns països de la Unió Europea, té com a principal propòsit beneficiar els empresaris que cobrin les seves factures amb certa demora, ja que a partir de Gener del 2014 no hauran de pagar l’IVA amb els diners que encara no tenen.

Però la normativa també té alguns punts més foscos que sembla que no la fan tan atractiva. Cal dir doncs, que els mateixos empresaris no podran deduir l’iva de les seves despeses fins que les hagin pagat. A més, arran de l’aplicació del nou règim, totes les factures emeses per empresaris acollits al mateix, no seran deduïbles fins que s’hagin pagat, cosa que pot causar cert perjudici als qui estiguin sota el Règim General i contractin els seus serveis.

Finalment, l’aplicació d’aquest règim també comportarà un increment de les obligacions comptables i administratives dels qui decideixin aplicar-lo. A part dels tradicionals registres de factures emeses i rebudes caldrà portar a partir d’ara un registre addicional per als cobraments i pagaments amb la informació de les dates, els imports i els mitjans utilitzats, cosa que també dotarà a l’Agència Tributària de major control sobre les operacions realitzades.

Esperem que tot i els dubtes que actualment genera, el Règim Especial del Criteri de Caixa, s’acabi acomplint el seu objectiu i els autònoms i PIMES que decideixin aplicar-lo acabin gaudint dels beneficis esperats en la seva tresoreria.

Jordi Canaldas Fargas
Assessor fiscal