Opinió

Avís als 33 acomiadats

No sé si els acomiadats de l’Ajuntament de Cambrils haurien de ser 33, 5, cap o 135 els per tal de sanejar les finances municipals. No conec la majoria de casos ni quin criteri s’ha seguit per triar els “escollits”. Però amb el poc que sé en tinc prou per veure que la falta de transparència és força evident.
No obstant, el motiu d’aquest escrit és molt simple: m’ha semblat veure com un "deja vu" d’una experiència un tant desagradable que tot seguit us explicaré.
A l’Ajuntament de Salou per quadrar el pressupost i sanejar les finances es va fer una modificació de la RLLT amb la qual es van acomiadar una vintena de treballadors interins i temporals. Donat que el procediment estava mal fet, els sindicats vam interposar un contenciós contra l’Ajuntament. Fins aquí tot normal, excepte que cap dels afectats va fer una demanda individual. Potser perquè confiaven amb els sindicats, o potser perquè no pensaven que en poguessin treure res.
Bé, el fet és que les persones en qüestió van ser acomiadades i el contenciós va tirar endavant al mateix temps que la negociació del conveni col·lectiu. A la recta final del conveni i abans de Nadal les posicions de sindicats i Ajuntament estaven prou a prop, amb discussions equivalents a 50€ per treballador i any.
Però amb l’any nou va arribar el regal de Reis. L’Ajuntament havia calculat que si els sindicats guanyàvem el contenciós que havíem interposat contra la modificació de la RLLT, s’haurien de readmetre els treballadors i suposaria un impacte econòmic immediat de 500.000-600.000 €, que s’haurien de treure del Capítol I. Si això passava, aquests treballadors tornarien a ser acomiadats, aquest cop amb totes les de la Llei, però els diners amb que l’Ajuntament hauria d’indemnitzar els treballadors s’haurien de treure del Capítol I, i això voldria dir acomiadar a més treballadors.  Algú pot pensar: I perquè del Capítol I i no d’un altre?. I perquè s’hauria d’acomiadar a més interins i no el regidor o el/els caps responsables?. Però el tema el van plantejar de la següent manera: si accepteu retirar el contenciós signareu el que voleu, sinó a tornar a començar de nou i ves a saber a on arribareu perquè de tot el que hem acordat ja no hi haurà res.
Paral·lelament es van bloquejar els pagaments del Fons Socials a l’espera que els sindicats moguéssim fitxa. Els sindicats vam fer una reunió informal i per una mínima majoria es va acordar no retirar el contenciós. Però vet aquí que al cap de pocs dies ens convoca l’Alcalde i llavors ja les posicions havien variat. Ja només hi havia un sindicat que no volia retirar el contenciós, però el problema és que l’havíem de retirar tots per poder signar el conveni.
El sindicat “dissident”, que a més era minoritari va deixar la decisió a l’Assemblea, ja que la resta de sindicats ja ho tenien decidit.  Llavors va aparèixer un curiós nou punt de vista sobre perquè havíem de retirar el contenciós que va exposar perfectament un representant vingut de fora: retirant el contenciós ens fèiem un favor a nosaltres i a ells?!!!!. Les persones acomiadades serien indemnitzades amb els salaris de tramitació, però també haurien de tornar les prestacions que haguessin rebut de l’atur. A més tornarien a ser acomiadades, i encara s’acomiadarien a més persones. Jo potser sóc una mica simple, però si a un treballador acomiadat el  truquen i li donen un xec de 20.000 € i el tornen a acomiadar no estarà pas descontent. I si no li interessa el tracte, sempre pot dir: ja us ho podeu quedar.
Dos sindicats van demanar votar retirar el contenciós, un es va abstenir, i un va demanar votar seguir fins les últimes conseqüències. El resultat: 2/3 dels treballadors van votar retirar el contenciós i un terç van votar per seguir el procés passés el que passés. Per tant es va signar el conveni i es va retirar el contenciós.
Per això, treballadors cambrilencs que us volen acomiadar, tot  i no saber si penseu fer una demanda, ni les possibilitats reals de guanyar el vostre cas, ni quina posició prendrien la resta de companys si el cas es repetís, he cregut convenient resumir el que va passar al municipi veí perquè ho tingueu en compte. Si es posa una demanda col·lectiva pot estar bé, però per si  de cas, si podeu,  feu-ne un duplicat al vostre nom si podeu.

Eugeni Capella Roca

Delegat sindical a l’Ajuntament de Salou del sindicat CATAC-IAC