Opinió

Vacances de Nadal com a gènere cinematogràfic

El gènere cinematogràfic és una espècie en canvi constant. El cinema negre, el cinema còmic, romàntic, western, el giallo, la ciència ficció... Tots ells neixen, s’exploten, es desenvolupen i acaben esdevenint diverses mutacions d’ells mateixos. Per això és molt difícil definir-los i més difícil encara delimitar-los. Perquè, en el fons, què és el que pauta un gènere? Basant-nos en el fet que són unes directrius temàtiques i contingents les que en defineixen la naturalesa, les etiquetes es multipliquen: gènere de ciència ficció apocalíptic, gènere biopic-musical... però també gènere renfe (una fusió entre el blockbuster i el melodrama, emès en les pitjors condicions possibles), gènere Meryl Streep i −per què no?− gènere vacances de Nadal. Apuntant als festivals internacionals de principis d’any, i aprofitant l’increment d’assistència a les sales, les cartelleres s’omplen de títols d’allò més notoris.
El Hobbit se situa al principi de l’onada, i amb molta força. Peter Jackson aprofita totes les innovacions tecnològiques possibles –els quaranta-vuit fotogrames per segon (gairebé el doble dels habituals), el 3D, els millors efectes especials– per promocionar una pel·lícula de caràcter èpic i temps dilatats: l’acció respira amb calma amb la finalitat d’exprimir al màxim un producte que resultarà en tres èxits de taquilla.
El britànic Tom Hooper ens porta, el mateix dia de Nadal, Els Miserables, de la mateixa manera en què ho va fer, ara fa un parell d’anys, amb El discurs del rei (i els seus quatre Oscar). Es tracta de l’adaptació del musical i compta amb les actuacions de Hugh Jackman, Russell Crowe, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway i Amanda Seyfried, entre altres.
Tampoc ens podem oblidar dels clàssics: comèdies romàntiques per a tota la família: Un buen partido, Amor es todo lo que necesitas (amb Pierce Brosnan) i La hija de mi mejor amigo. O els grans melodrames: Las sesiones i De óxido y hueso (amb Marion Cotillard).
El cinema nacional aprofita l’ocasió també per portar a cartellera El cuerpo, un thriller psicològic dirigit pel català Oriol Paulo.
Tanmateix, Woody Allen, the documentary, el primer documental sobre el director amb imatges dels seus rodatges i entrevistes a actors de la talla de Penélope Cruz, John Cusack, Larry David, Dianne Wiest i Diane Keaton, entre altres.
Sigui quina sigui l’amalgama, tots ells compartiran pantalles aquestes primeres setmanes d’any, estrenant la carrera cap als Oscar i inaugurant amb força un any més de cinema.