Opinió

Tarragona: la pila de Catalunya

Les nostres comarques han crescut amb una peculiar combinació entre el sector industrial i l’impuls del sector del turisme. El desarrollismo d’època franquista va fer que les comarques de Tarragona concentressin un dels complexos petroquímics més importants d’Europa i quatre centrals nuclears. Semblava que un dels objectius que s’havia marcat l’actual tripartit de la Generalitat era aturar la dependència energètica que representa Tarragona i que el govern convergent s’havia encarregat d’agreujar amb la planificació de nombrosos parcs eòlics i diverses tèrmiques.

Sorprèn, doncs, que el conseller d’Indústria afirmi obertament que només les Terres de l’Ebre concentraran la meitat dels parcs eòlics de Catalunya. Què hauria passat si ho hagués dit el seu predecessor en el càrrec? El moviment social aparegut en contra de la instal·lació desaprensiva de parcs eòlics no s’ha cansat de repetir que el cost d’impacte paisatgístic que suposen aquests tipus d’instal·lacions no compensa de cap manera el petit estalvi energètic que realment suposen aquests parcs. Existeixen altres fonts d’energia renovables que suposen un cost molt inferior al paisatge, però pel que sembla no comporten els mateixos guanys als beneficiaris de les adjudicacions i de les subvencions europees. Cal anar cap a la utilització creixent de fonts d’energia renovables, però això no implica farcir entorns d’interès ecològic (que estiguin lluny de Barcelona) amb centenars d’aerogeneradors. Resulta una aberració que en nom d’una suposada sostenibilitat es transformi el paisatge d’unes comarques on precisament l’entorn és un dels principals valors econòmics. L’actual govern autonòmic tampoc es va mostrar interessat per frenar l’actual construcció d’una central tèrmica a Vandellòs. Realment el terme “solidaritat territorial” és una mofa per aquest municipi, on sembla que també s’hi instal·larà un cementiri nuclear. Quan ens preguntem el perquè d’aquesta concentració energètica a les nostres comarques, potser trobem la resposta en la manca de mobilització ciutadana i una inexistència de mitjans d’informació provincials realment incidents i independents.

A Cambrils no crec que ens instal·lin cap d’aquests molins, no patiu! Ja no crec que ens quedi terme. Sí que de vegades em pregunto si per la proximitat a tots aquests complexos energètics i industrials ens tocaria estar inclosos en algun pla d’emergència.