Opinió

De costa a costa: notícies breus

DE COSTA A COSTA
Notícies breus
• El govern reconeix que els pescadors exerceixen un treball excepcionalment penós, perillós i insalubre. És per això que el 30 de desembre del passat any, el consell de ministres va aprovar un decret sobre la reducció d’edat mínima per passar al règim de pensió de jubilació per als treballadors del mar, aquesta nova forma afecta més de 28.000 treballadors del mar.

• Naufragi del pesquer Siempre Casina. Un supervivent, dos desapareguts i sis mariners morts, la tripulació del Siempre Casina estava composta per espanyols, peruans, senegalesos, treballaven en aigües de Cantàbria, un cop de mar va abocar la bara i tots els mariners menys el fill del patró estaven dormint baix a coberta, ja que tornaven cap a port. Gerard Tabeada servava el pont i va ser l’únic supervivent, va poder pujar a un bot salvavides i va ser trobat a 45 milles del lloc del naufragi.

Renoms
És molt freqüent entre els pescadors posar mots, renoms o noms de peixos o d’estris de pesca a segons quines persones, depenent de les seves faccions facials o físiques.
Un senyor calb és un cap de pelaia, ja que la pelaia és un peix llis, amb poques escates. Una xucla és un peix d’escata amb el morro allargat; morros de xucla en diríem d’algú que tingués aquesta característica; una sàssola és una pala de fusta que antigament es feia servir per esgotar (treure l’aigua del fons de la barca). Morros de sàssola o morros de “pachaula” són renoms que s’utilitzen freqüentment i en seria un bon exemple d’aquests renoms, per les seves condicions facials, l’Ester Cañadas.

FRASES FETES
No sé de nota, però sé caçar l’escota
L’escota és la corda que subjecta l’angle posterior i inferior de la vela.
Fem servir aquesta expressió quan ens trobem que no sabem fer una determinada cosa.
Exemple:
–Això està malament, que no ho saps fer?
–Jo no sé de nota però sé d’escota.

De porc i de senyor se n’ha de vindre de mena
Aquesta frase és el mateix que dir “cadascú al que sap fer”.
Exemple:
–Li vaig dir que remendes un forat i ha fet un desastre.
–D’on li ha de venir? De porc i de senyor se n’ha de vindre de mena.

Amb el peix que hi ha a la mar i mos ha tocat la salpa
La salpa és un peix d’escata poc apreciat. No té preu al mercat i podríem dir que és dels peixos de més baixa qualitat. Diem aquesta expressió quan ens toca el pitjor.
–Voto a…! Aquest ens envia el mecànic!
–Amb el peix que hi ha a la mar i mos ha tocat la salpa.