Opinió

Afganistan, el bunyol d’Occident

Amb la crisi que patim a Catalunya, sembla que es perdi la perspectiva d’allò que passa a fora. Alhora la calor i la platja tampoc ens conviden a elaborades anàlisis. La inèrcia estival té uns ritmes pautats: des de les retransmissions dels sanfermines ‒un monument a la banalitat periodística‒, a migdiades de sofà mirant el Tour, a avorridots tornejos de futbol o a programes de tele enllaunats. Tanmateix, enguany, les Olimpíades de Londres serviran per distreure el personal fins que torni l’opi de la lliga amanit amb el pa i circ de la “teledeixalla”.
Malgrat l’estiu, per als amables lectors que comparteixen l’esperit crític de la secció, els voldria fer cinc cèntims d’una notícia breu que m’ha colpit molt. En un llogaret d’Afganistan era executada Najiba, una noia de 22 anys, amb cinc trets al cap, rodejada de més de cent talibans que aplaudien entusiasmats cridant “Llarga vida als mujahidins afganesos!”. L’acusació d’adulteri era el gran motiu per justificar la cafrada. Ni judici, ni proves. Només una dona indefensa i agenollada sotmesa a l’arbitrarietat criminal d’uns fanàtics. En el comentari se situava l’indret d’aquell infame acte no gaire lluny de Kabul, a menys d’una hora de cotxe de la capital.
Najiba tenia 11 anys quan l’impagable George Bush va decidir passar comptes amb el règim talibà després de l’11-S. Tal vegada, potser mai va saber que la invasió del seu país, teòricament, era per acabar amb el règim talibà que protegia Ossama bin Laden, alliberar les dones del burca, democratitzar el país i acabar amb el negoci d’opi. Tot ben amanit per vendre la moto a milions d’espectadors, molt sensibilitzats amb les imatges, repetides fins a l’enèsima potència, dels avions estavellant-se contra les torres del World Trade Center.
Dic teòricament, car després d’11 anys d’ocupació amb més de 130.000 soldats estrangers i 300.000 de les forces internes, la realitat d’Afganistan és ben galdosa. No cal tenir l’ull implacable de Michael Moore, amb Farhenheit 9/11, per sospitar que les veritables raons de posar-se al vesper afganès eren unes altres, gens altruistes. Un any després de la també teòrica desfeta talibana, mentre a casa ens menjàvem satisfets els canalons de Sant Esteve, s’aconseguia la signatura amb el nou govern (posat per l’Oncle Sam) d’un acord per permetre el pas d’una colla de gasoductes des de l’Àsia Central fins al Pakistan. Afganistan esdevenia de nou una peça estratègica en el concert dels grans interessos imperialistes.
Històricament, aquest territori de geografia aclaparadora, amb muntanyes infranquejables i deserts implacables, ja havia estat una pedra a la sabata de grans potències. Les cròniques recorden que allí va fracassar Alexandre el Gran i molt després la poderosa Anglaterra. La darrera desfeta del gegant soviètic davant els irreductibles natius tampoc va servir de res perquè el xèrif planetari evités confondre el complicat escenari d’Afganistan amb el Far West o Bin Laden amb Jesse James.
El film de la invasió no ha arribat ni a western de sèrie B. Aquí, almenys, els dolents sempre eren eliminats després d’un tiroteig interminable, el poble era alliberat sense patir danys de consideració i aclamava l’heroi, que s’emportava la gentil dama a lloms del cavall envers un horitzó de felicitat. Després d’11 anys, ni els dolents han desaparegut, ni el poble, sovint víctima dels coneguts danys col·laterals, aplaudeix els soldats estrangers, ni moltes dones poden gaudir de cap dignitat ni de cap horitzó de llibertat.
Contrastant amb el linxament de la dissortada Najiba, una altra notícia es referia a l’acord de lliurar a Afganistan, en una conferència de donants internacionals, uns 13.000 milions d’euros per a la recuperació del país. Això sí, condicionants a la promoció dels drets de la dona.
Sembla tot plegat un sarcasme. Ni el pitjor guionista de d’spagheti western d’Almeria hagués escrit unes pàgines tan dolentes sobre Afganistan, el gran bunyol d’Occident.