Opinió

Els estudis locals, entre l’interès acadèmic i el general

La presentació del llibre de Pere Navarro, doctor en Filologia Catalana, sobre la parla pròpia de Cambrils va ser un acte molt concorregut i, alhora, emotiu. Per això és reconfortant comprovar que l’aparició d’un nou llibre pugui generar tanta expectativa i interès. En la presentació, Navarro va insistir en el fet que la parla local és un patrimoni valuós i és tan correcta i admissible com qualsevol altra parla del domini lingüístic català. En conseqüència, ens va animar a fer-la servir sense complexos dins dels registres adequats, malgrat les amenaces anivelladores del món actual. No em vull pas estendre sobre el contingut d’aquest excel·lent estudi, sinó que, tan sols, voldria destacar dues idees que m’ha suggerit aquest nou llibre.
En primer lloc, cal destacar que l’estudi de Pere Navarro és un treball científic i acadèmic, cosa que no significa que no pugui ser gaudit per tota la societat. És un treball que, d’altra banda, podríem afegir dins d’aquella gran categoria multidisciplinària dels “estudis locals”. És important defensar la consistència d’aquesta categoria, que, a vegades, ha estat bandejada per localista i poc rigorosa per alguns cercles generalistes o suposadament cosmopolites. Els estudis locals no formarien pròpiament una branca del coneixement, sinó que es tracta d’una etiqueta que aplega treballs de recerca i divulgació que han pres, preferentment, un territori determinat, d’abast local o comarcal, per delimitar el seu camp geogràfic d’estudi. Així, la història, la dialectologia o la biogeografia són disciplines que es presten habitualment a inscriure els seus projectes d’estudi en una regió. Les monografies que es publiquen derivades d’aquests estudis solen tenir interès per als estudiosos d’un camp concret, però no és menys veritat que, si es classifiquen atenent al territori, també presenten un interès específic i cabdal per als seus habitants.
En segon lloc, l’autor d’El parlar de Cambrils va voler retre un tribut al llibre del filòleg Josep Lluís Savall sobre el vocabulari dels pescadors de Cambrils. Navarro deixa ben clar, en començar el llibre, que el seu treball es nodreix d’aquest estudi anterior de Savall. No només ho fa per rescatar aquell text publicat el 1991, actualment molt difícil d’adquirir, sinó que, d’aquesta manera, dóna integritat i completesa al nou estudi i fa realitat el desig no acomplert de col·laboració mútua entre els dos filòlegs amics per dur a terme una recerca sobre la parla cambrilenca. Ara bé, un estudi mai no pot ser exhaustiu, com el mateix Pere Navarro confessa en la justificació del llibre. Aquí rau un dels aspectes més interessants de la promoció de les recerques locals, que és on vull anar a parar. El fet de revisitar un tema tractat amb anterioritat enriqueix encara més la perspectiva i fa aflorar nous enfocaments i resultats. El fet d’aproximar-s’hi des d’una altra òptica o paradigma, utilitzar metodologies modernes, descobrir dades noves i fer-se preguntes diferents amb intencionalitats distintes permet corregir i matisar afirmacions o, al contrari, confirmar-les. Tot plegat, aporta criteris per a la reflexió i el debat intel·lectual que reverteixen en la societat. A banda dels dos treballs esmentats, l’estudi recent sobre els mestres d’aixa que ha dut a terme l’antropòleg Joan Arca presenta, en part, relació amb l’enfocament etnolingüístic de Savall. De nou, un enfocament diferent (etnològic) per a un objecte d’estudi mai plantejat fins ara (els mestres d’aixa) dóna resultats sorprenents que s’interrelacionen amb treballs anteriors i eixamplen notablement el grau de coneixement de la nostra comunitat. I el que és més important: dedicat a Cambrils, però d’interès arreu.