Opinió

“Moonrise Kingdom”, una faula de colors saturats

Sovint, en el cinema, s’aplica el terme de la transparència quan tot l’imaginari que es desenvolupa rere la pantalla –plans, aspectes formals, posada en escena, treball interpretatiu... –es combina de tal manera que l’espectador s’oblida del mitjà en si. A grans trets, és com quan ens sembla que estem veient una pel·lícula a través d’una finestra: cada escena flueix després de l’anterior, els actors es confonen amb els personatges. En ocasions, la transparència es trenca de manera intencionada: l’escapisme desapareix.
Aquest és el cas de Moonrise Kingdom, presentada al festival de Canes d’aquest any i posada en cartellera el mes passat. Wes Anderson dirigeix un film en què tots els decorats semblen extrets d’una caixa de joguines; tots els personatges, titelles mogudes per fils invisibles, i tots els plans i posada en escena pautats per un autòmat de corda. L’argument es remunta a una mena d’Utopia situada en una illa de Nova Anglaterra. Dos nens de dotze anys, Sam i Suzy, viuran, en el transcurs dels 90 minuts del film, una peculiar història d’amor. El seu comportament sembla regit per la regla del “viu cada dia com si fos l’últim” o, en el seu cas, com si es tractés del primer: dues mirades innocents contemplen, per primera vegada, les portes del món adult. Un primer petó, un ball a la costa o unes maldestres mostres d’afecte per correspondència. A l’altra cara de la moneda, un parell de generacions més amunt, Bruce Willis, Bill Murray o Frances McDormand demostrant que, en les relacions de parella, l’experiència no sempre és sinònim de saviesa. La música –d’Alexandre Desplat –és l’últim ingredient imprescindible per compactar la trama d’aquest relat ambientat als 60, una època incerta prèvia a les grans revolucions culturals.
Aquest trencament dràstic de la transparència dificulta la tasca de catalogar la pel·lícula: còmica i dramàtica, un conte fictici o una història verídica, surrealista... Però confecciona tot un imaginari de caràcters màgics i colors saturats que atrapen el púbic. La pel·lícula ens recorda constantment la nostra posició com a espectadors fora de la trama i és possiblement això el que fa que ens sembli més atractiva, més hipnòtica i, en resum, més bonica.