Crisi de lou. Que no ens toquin els ous
Ha començat la crisi de lou. Crec oportú davisar els meus estimats lectors/es que arriben temps remenats per a aquesta joia que produeix la gallina.
El sector està commocionat pel fet que, a més de suportar els pagaments endarrerits de 6 o 8 mesos per part dempreses hoteleres, ara tenen una regulació sanitària que molts no poden afrontar.
La producció dous per a consum humà està subjecta a legislació europea en matèria de sanitat animal, benestar animal i seguretat alimentària. És el que es denomina Model Europeu de Producció. A Europa, la producció daliments per a consum humà ha de complir una sèrie de requisits legals que garanteixin una producció socialment i mediambientalment sostenible, a més de garantir la qualitat i innocuïtat de laliment.
Per aquest motiu l1 de gener daquest any ha entrat en vigor una nova normativa europea. Aquesta normativa prohibeix la producció dous per a consum humà en gàbies denominades convencionals, de manera que a partir daquesta data només podran comercialitzar-se ous produïts en noves gàbies denominades enriquides (amb més espai per gallina, amb un bany de sorra, un niador, una llima i penjadors) o en sistemes de producció sense gàbies, com poden ser els aviaris (gallines en sòl, dins duna nau amb diferents pisos on hi ha els niadors), producció a laire lliure (amb possibilitat de sortida a parcs) o producció ecològica (amb possibilitat de sortida a parcs i alimentació ecològica).
Els nostres productors dous han de fer una costosíssima reconversió per complir la legislació que entra en vigor. Molts petits productors del Camp de Tarragona ja shan manifestat que amb la situació actual els és impossible fer aquestes inversions, a més de trobar-se desemparats per ladministració, ja que no rebran cap tipus dajuda.
Els primers símptomes és fan notar, ja que lou ha pujat 10 cèntims, les empreses comencen a informar els seus clients que no saben si podran cobrir la demanda, ja que Sanitat sha posat molt dura amb aquest tema. Les empreses que han pogut fer el canvi de part de les seves gàbies les han venut al Marroc, on la legislació no existeix i no és vigent.
Si no donem ajudes als nostres productors, el sector caurà i menjarem ous del Marroc sense cap tipus de control. Passarem, doncs, dun extrem dexigència sanitària a un nivell qüestionable de salubritat.
Hem de pensar que en aquest moment de recessió no sha dofegar els productors, que són la gallina dels ous dor.
El sector està commocionat pel fet que, a més de suportar els pagaments endarrerits de 6 o 8 mesos per part dempreses hoteleres, ara tenen una regulació sanitària que molts no poden afrontar.
La producció dous per a consum humà està subjecta a legislació europea en matèria de sanitat animal, benestar animal i seguretat alimentària. És el que es denomina Model Europeu de Producció. A Europa, la producció daliments per a consum humà ha de complir una sèrie de requisits legals que garanteixin una producció socialment i mediambientalment sostenible, a més de garantir la qualitat i innocuïtat de laliment.
Per aquest motiu l1 de gener daquest any ha entrat en vigor una nova normativa europea. Aquesta normativa prohibeix la producció dous per a consum humà en gàbies denominades convencionals, de manera que a partir daquesta data només podran comercialitzar-se ous produïts en noves gàbies denominades enriquides (amb més espai per gallina, amb un bany de sorra, un niador, una llima i penjadors) o en sistemes de producció sense gàbies, com poden ser els aviaris (gallines en sòl, dins duna nau amb diferents pisos on hi ha els niadors), producció a laire lliure (amb possibilitat de sortida a parcs) o producció ecològica (amb possibilitat de sortida a parcs i alimentació ecològica).
Els nostres productors dous han de fer una costosíssima reconversió per complir la legislació que entra en vigor. Molts petits productors del Camp de Tarragona ja shan manifestat que amb la situació actual els és impossible fer aquestes inversions, a més de trobar-se desemparats per ladministració, ja que no rebran cap tipus dajuda.
Els primers símptomes és fan notar, ja que lou ha pujat 10 cèntims, les empreses comencen a informar els seus clients que no saben si podran cobrir la demanda, ja que Sanitat sha posat molt dura amb aquest tema. Les empreses que han pogut fer el canvi de part de les seves gàbies les han venut al Marroc, on la legislació no existeix i no és vigent.
Si no donem ajudes als nostres productors, el sector caurà i menjarem ous del Marroc sense cap tipus de control. Passarem, doncs, dun extrem dexigència sanitària a un nivell qüestionable de salubritat.
Hem de pensar que en aquest moment de recessió no sha dofegar els productors, que són la gallina dels ous dor.