Opinió

SOS, abelles en perill!

El perill creixent de la desaparició de les abelles és un problema global i molt greu, segons el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).
La pol·linització dels cultius és essencial per a l’alimentació de la nostra societat i amb la constant desaparició de les abelles almenys un terç de la producció del món desapareixeria.
Albert Einstein deia: “si les abelles desapareixen la humanitat només tindria quatre anys de vida”.
En els darrers anys més d’un terç de les abelles pol·linitzadores no aguanten l’hivern. Això es considera alarmant i tothom s’ha fet ressò d’aquest fet preocupant, perquè aquests petits insectes són els responsables, en gran part, que la natura ens abasteixi amb els seus fruits. Molts cultius actualment són dependents d’aquestes alades obreres, pel que fa les fruites, i la seva desaparició esdevindria el descens de la producció de llavors en un 90%.
Les abelles treballadores, però, no tenen com a objectiu fecundar les flors, sinó que tenen la funció de recol·lectar pol·len, per tal de transformar-lo en aliment per al seu rusc.
A les colònies tothom té un paper importantíssim i la disciplina és present sobre totes a càrrec de la reina. Resulta molt interessant com n’arriben a ser d’intel·ligents i l’estructura jerarquitzada d’aquest petit matriarcat.
Els apicultors han de conviure en harmonia i amb respecte amb les abelles si volen treure’n un bon rendiment. Com comentàvem, indirectament pol·linitzen les flors, quan les obreres cerquen el pol·len, per convertir-lo en mel. L’home el que fa és buidar el rusc un cop està ple, ja que si la colònia detecta que les seves reserves (en forma de panells) són plenes, deixen de treballar i en molts casos abandonen el rusc i el deixen al càrrec d’una família.
Però quines són les causes principals de la desaparició d’aquesta peça clau per mantenir el nostre ecosistema. Fàcil, com sempre, són els actes que l’home perpetra i que tenen conseqüències nefastes. Parlem del canvi climàtic o els pesticides entre les causes més provables. En diverses anàlisis a abelles, pol·len i cera s’han trobat més de 121 pesticides.
També s’apunta la síndrome de Mary Celeste per explicar el reiterat abandonament de colònies en plena producció. Les abelles s’orienten per tornar al rusc a través d’un sistema similar al del nostre GPS. Estudis científics estan investigant sobre la relació del fet de l’abandonament amb les torres de telecomunicació, que podrien desorientar l’eixam.
Sigui quin sigui el problema, hem de cercar ràpidament una solució, perquè sinó pot arribar a ser una bona “melda” per l’alimentació mundial.