Opinió

#novullpagar

La iniciativa #novullpagar em permet anar i tornar de Cambrils estalviant-me 9,20euros en peatges per trajecte. Quan les retallades formen part del nostre pa de cada dia gairebé és un plaer poder escollir on aplicar la tisorada. És a dir, m’agrada ser jo qui decideix les meves prioritats i en què gasto els meus diners. D’altres retallades que se’ns imposen ens forcen a mobilitzar-nos i a sortir al carrer si volem manifestar la nostra oposició.
L’economia domèstica no és fàcil de gestionar però portar un control més o menys exhaustiu del flux de caixa, la relació entre el que tenim i el que gastem, és bàsic per a la supervivència. Darrerament qualsevol petita desviació pot derivar en situacions violentes que ens fan posar vermells quan hi ha algun impagament perquè hem arribat a zero abans d’hora. Repassar els tiquets de compra i arxivar les factures i rebuts s’ha convertit en un passatemps exigit per l’amenaça dels números vermells.
M’he proposat estudiar la viabilitat d’un pla de xoc que té per objectiu reduir aquelles despeses supèrflues que, cèntim rere cèntim, fa un bon racó. Em poso les mans al cap quan m’adono de tots els moviments que puc arribar a fer en una setmana. No em refereixo només a fer atenció a quants diners trec del caixer i amb quina freqüència, sinó en el cafè amb llet de cada dia o les quatre floretes que donen un toc de color al gerro del menjador. Sortir a sopar a fora, anar al cine i després sortir de nit ha passat a ser un luxe només apte per a ocasions especials. A tot això cal afegir-hi les despeses bàsiques, com puguin ser l’habitatge o l’alimentació, i d’altres que han acabat sent fixes, com són el telèfon mòbil o la connexió a internet. Després de recopilar totes les despeses faig balanç en dues categories excloents: imprescindible i superflu. Em queda una columna al mig, plena d’interrogants, malgrat que el cap em diu que hauria d’acabar caient al sac del “suprimir” perquè tot aquest exercici realment hagués servit d’alguna cosa.
Una de les despeses que ha quedat encallada a les indecisions és el lloguer d’una plaça de pàrquing. A mesura que arriba el bon temps va augmentant el nombre de cotxes que tomben per Cambrils, fins a arribar al punt àlgid de l’estiu en què esporàdicament no es pot aparcar ni a les zones blaves. Quan la desesperació m’ha superat he acabat deixant el cotxe als descampats del Regueral, patint alguna ratllada o retrovisor trencat. Tot i això enguany el pàrquing alternatiu de la Fontcoberta ha quedat fora d’ús. Una de les alternatives per explorar és el flamant pàrquing de la plaça de l’Ajuntament però dels comentaris indignats a Revista Cambrils Diari Digital en trec la conclusió que s’està orquestrant un boicot. Potser peco d’ingènua però estaria bé que per una vegada hi hagués alguna reivindicació capaç d’aglutinar-nos com a poble que acabés amb les guerres que cadascú fa per la seva banda.