Opinió

Deixeu-me dormir

Per combatre la calor de l’estiu sempre em consolo pensant que cap al vespre, quan marxa el sol, refresca una miqueta. Amb aquell airet tan agradable surts a estirar les cames i somnies desperta que, amb una mica de sort, a la matinada t’hauràs de tapar amb un llençolet.
M’agraden molt les nits d’estiu i si per mi fos em passaria hores i hores tombant-la. Una vegada he posat els peus al carrer em costa tornar-me a enclaustrar. M’és igual anar fins al far, fer un gelat, veure algun espectacle al Parc del Pescador o anar a un concert del Festival de Música. Si em passo tot l’any esperant les nits d’estiu, ara que són aquí les vull aprofitar encara que l’endemà toqui matinar.
Aquesta imatge carrinclona de les nits d’estiu no té res a veure amb la realitat de les nits d’estiu que jo passo a Cambrils. Com que no tinc aire condicionat me’n vaig a dormir amb el ventilador a tota pastilla i deixo un ventall a mà a la tauleta de nit. Pujo la persiana ben amunt perquè entri tot l’aire del món però l’única cosa que em fa companyia és el soroll.
Passar-s’ho bé al carrer i de nit no vol dir tenir una conducta incívica i batre rècords de contaminació acústica. Hi ha qui està fregit per les terrasses que tenen obert fins a altes hores de la matinada just a sota la finestra de l’habitació, d’altres se saben de memòria el repertori dels karaokes dels hotels. Fins i tot els avis de les residències s’espanten amb els concerts de música massa moderna per al seu gust. A més a més, cotxes i motos circulen i frenen com si estiguessin disputant un ral·li en un circuit urbà. Alguns mantenen converses amb xiscles i crits, es discuteixen o canten a ple pulmó. Tot això sense oblidar que les parets massa primes confessen els secrets de l’íntim exercici nocturn que convida a treure’s la roba que s’enganxa a la pell.
Penso que tots hauríem d’intentar fer un exercici d’empatia i fer pels altres allò que voldríem que fessin per naltros. Quan ens movem de nit podem ser sigil·losos com un gat, no cal deixar cap rastre per allà on passem. No es tracta de prohibir sinó de respectar per facilitar la convivència. Durant una temporada vaig tenir un veí que justificava posar la música a tot drap a les 2 de la matinada perquè ell, a casa seva, feia el que volia. Doncs jo, a casa meva, també vull fer el que vulgui. I si el que vull és dormir, si us plau, deixeu-me dormir. Per combatre l’insomni ja no compto ovelletes: esclafo mosquits per alliberar la tensió.