Opinió

El forn que cou a la velocitat de la llum

Per què els microones couen tan ràpid? Aquesta és la pregunta que em va fer l’altre dia el Patri pel carrer. Per tal de respondre amb fonament i rigor, em vaig informar de la part més científica de la mà de Robert L. Wolke, professor de Química de la universitat de Pittsburgh. Per començar potser parlem de què és o com funciona el desconegut forn microones que tenim a la cuina.
A molta gent li fa molt de respecte aquest petit aparell del qual han existit molts mites. De primeres dir que és tan perillós com una ràdio, una tele o el nostre telèfon mòbil, aparells als quals estem exposats tot el dia i que funcionen per ones.
El microones funciona amb ones de radiació electromagnètiques, o sigui, ones d’energia que viatgen a la velocitat de la llum. Aquesta, en principi, podria ser una bona resposta per a la pregunta del Patrici. Els forns convencionals perquè funcionin han d’escalfar primer l’aire que envolta el menjar, com quan bull l’olla i el calor ha d’escalfar l’aigua que fa de conductor. Les microones escalfen només el menjar i, a més, a la velocitat de la llum!
Com escalfa el menjar? Algunes molècules dels aliments, en especial les d’aigua, es comporten com a petits imants elèctrics. El que fa l’energia electromagnètica del microones és alinear-los en la mateixa direcció, com si es tractés de la fletxa que assenyala el nord en una brúixola. El nostre microones produeix un camp elèctric que canvia de direcció 5 milions de vegades per segon. Les molècules d’aigua carregades d’energia canvien frenèticament de direcció i topen unes amb les altres, cosa que provoca calor.
Com actua aquest calor? Les molècules d’aigua de l’aliment escalfades xoquen amb les més fredes del menjar i li traspassen el moviment/calor, o sigui que el calor va fent un camí gradual cap a l’interior del aliment. Per aquesta raó el microones sembla que s’engegui i s’apagui quan està en marxa, perquè funciona intermitentment, per tal de deixar que el calor penetri.
Hem de tenir en compte que també gran part de les molècules d’aigua s’han convertit en vapor que es reparteix pel menjar, transmeten calor amb aquesta acció. Per això es freqüent fer servir unes tapes per tapar els aliments i mantenir el màxim de vapor.
Aquests processos de transmissió de calor són relativament lents, per això al treure el menjar del forn és convenient deixar-lo reposar uns segons perquè quedi ben unificat. De segur que ens ha passat alguna vegada que hem trobat trossos del menjar freds i d’altres calents.
Possiblement a molts de vosaltres us han sorgit més preguntes sobre els microones, però espero que amb aquesta resposta el Patri sabrà per què els microones (forns que funcionen amb ones de longitud curta: micro) escalfen tan ràpid el nostre menjar, de fet a la velocitat de la llum! I que en principi, a no ser que la porta del forn estigui trencada, aquestes ones no poden coure el cuiner.
Si teniu més preguntes o teniu dubtes envieu un mail a la Revista Cambrils.