Opinió

Culpables i víctimes de la crisi

L’estiu del 2008, Pedro Solbes ens parlava de “leve desaceleración de la actividad económica” y el President José Luís Rodriguez Zapatero es vantava de la gran solidesa del sistema financer espanyol. No cal ser cap Keynes ni cap Adam Smith per veure la llardosa realitat actual, a desgrat d’alguns sopars de duro o cortines de fum que ens vulguin vendre els escolanets del poder. El gran pla E per frenar la bola de neu de l’atur no va passar de ser un gran bunyol, però el territori va quedar ple de lletrerets ben vistosos.
El maig passat, per evitar que la fallida tècnica de les finances estatals, “donde dije digo digo Diego”, i en un tres i no res ZP va oblidar les seves promeses i van aparèixer les tisores de Manos Tijeras. La reducció de salaris als funcionaris, mesura populista, inaugurava el rosari de mesures per lluitar contra una crisi que feia poc temps es negava traient pit.
Després de tanta disbauxa pressupostària digna d’un rei Mides (on són ara aquells 400 euros que tan alegrement s’oferien?) resulta que cal incrementar l’IVA al 18% i fer-nos passar per l’adreçador d’endarrerir l’edat de jubilació als 67 anys.
Però no acaba aquí el conjunt de mesures de xoc; els salaris a la nevera o rebaixats, però s’incrementen les tarifes elèctriques molt per sobre de l’IPC. L’argument sembla dels Germans Marx: les pobres companyies no guanyen el que el pertocaria. Es veu ara que Endesa és una ONG. Per reblar el clau, els carburants pels núvols, la qual cosa empobreix encara més un maltractat contribuent que ha de fer gasolina sovint i que veu com aquest Estat que l’escanya cada cop més s’embutxaca en impostos el 66% de l’import. I si toca anar a Barcelona, els peatges també s’han augmentat, per no perdre el sa costum d’anar esquilant el ciutadà, amb el vistiplau de les administracions.
Qui està pagant la crisi no és cap dels seus agents causants: banquers sense escrúpols, taurons de les finances, entitats que han estirat més el braç que la màniga, autoritats polítiques que s’han fet el desentès i que no han exercit bé la seva tasca de control i regulació.
Francesc Sanuy, un personatge gens sospitós de ser un eixelebrat comunista o llibertari, parla clar i català. Home que va formar part del primer govern de Jordi Pujol i reconegut tertulià de Catalunya Ràdio en els temps d’Antoni Basas, afirma sense embuts com les classes treballadores i mitjanes del nostre país són les víctimes propiciatòries d’un gran bony financer del qual no han estat pas responsables de res.
Ell blasma amb energia l’època de capitalisme de casino que ens ha portat a l’abisme. Resulta que l’any 2007 érem els líders de la Unió Europea en creació de llocs de treball, en construcció d’habitatges; però, ai las, ja lideràvem el dèficit exterior i el nombre de mileuristes. Darrera la virtualitat d’un boom econòmic fonamentat en dos pilars tan fràgils com la construcció i el turisme de sol i platja, la realitat era molt menys afalagadora. El salari real dels ciutadans ha baixat un 4% en aquests darrers anys de falsa prosperitat.
Les paraules de Francesc Sanuy ens haurien d’esperonar a no combregar amb rodes de molí i no acceptar tan passivament els fets consumats.“I naturalment, en aquesta llei de la selva s’imposa la voluntat del més fort o més palanquejat pel poder, i sempre a costa de les mateixes víctimes, és a dir, dels treballadors assalariats. [...] Es tracta d’un inadmissible i vergonyós exemple d’escandalosa prosperitat que, en comptes de repartir la riquesa, l’acumula en mans dels rics i en detriment de les classes treballadores” (Plats trencats. Banquers, polítics i ciutadans: culpables i víctimes de la crisi econòmica, pàgina 162). Només és una mostra del rosari d’afirmacions i denúncies valentes que podem trobar en aquest llibre. Fugint d’un llenguatge llagoter, la tesi del llibre de Sanuy resulta escandalosament inapel·lable: el desgavell econòmic ha estat provocat per uns poders financers i empresarials amb pràctiques “gansterils” i ha estat tolerat per un servilisme indigne dels gestors de la cosa pública. Per tant, és profundament immoral que el treballador en pagui els plats trencats!