Opinió

Empatx de banderes

No sé si mai s’havia vist tanta ostentació de banderes a Cambrils com les darreres setmanes. El fet que el Barça guanyés la lliga espanyola de futbol ha anat acompanyat d’una explosió d’alegria ciutadana que s’ha manifestat, sobretot, amb la penjada de banderes i altres símbols del barcelonisme futbolístic als balcons, terrats i altres indrets. Penso que es tracta d’un revulsiu efímer a l’època de crisi incisiva que estem travessant, no només econòmica, sinó, a més, política, identitària i, fins i tot, ideològica. Les senyeres catalanes, tant la quadribarrada oficial com l’estelada, també han onejat en abundància en aquests dies de Barça. També durant la diada de Sant Jordi, en què la senyera catalana esdevé un símbol inequívoc de festa ciutadana, potser ja no tan reivindicatiu com succeïa als anys setanta en què era un símbol de protesta. A més, per Sant Joan, la festa que comparteixen les tres regions històriques de cultura catalana, la gran senyera municipal ha estat penjada al balcó de la Casa de la Vila, una iniciativa força recent, tot i que no seguida per la resta de la població.

Encara més, aquests dies la nostra localitat s’ha vist envaïda de banderes de diversos països amb motiu del torneig mundial de futbol que se celebra a Sud-Àfrica. Hem vist banderes espanyoles, argentines i brasileres, que corresponen sens dubte a tres països en què el futbol té un seguiment molt important. En canvi, no n’hem vist cap del Marroc, la comunitat estrangera més nombrosa aquí (cal considerar e l component d’origen amazic, que tindria presumptament poca tirada per la bandera marroquina). Tampoc d’altres nacions prou presents entre nosaltres. Es tractaria d’un comportament similar al d’aquells catalans mesurats (comedidos) que eviten penjar la senyera durant certes diades festives per no molestar alguns veïns massa sensibles? O, simplement, són persones poc interessades pel futbol o, si més no, reticents a l’ostentació de símbols nacionals? Tot plegat, deu tenir alguna cosa a veure amb el simbolisme inherent de les banderes. En efecte, aquests trossos de tela pintats no són altra cosa que símbols d’identitat que van començar a adquirir rellevància social a partir del segle XIX, l’època de l’expansió territorial dels grans estats militars europeus i, després, amb la independència dels països colonials i la segregació dels creats ad hoc. Ara bé, cada comunitat té una relació diferent amb la seva bandera oficial, la qual representa significats distints i desperta emocions més o menys intenses. A França, la bandera és un símbol històric i representa un sistema polític àmpliament estès, bastió dels principis de llibertat i igualtat. Aquests conceptes també estan molt assumits als Estats Units, on la “barres i estrelles” és universalment sentida i omnipresent: l’honoren i en castiguen els actes d’ultratge (flag desecration, en diuen). En canvi, la bandera alemanya s’exhibeix amb discreció, com passa també amb la belga i la russa. En general, l’ús de la bandera es reparteix entre l’obligació institucional i el patriotisme militar, segons unes normes que en regulen l’ús, i l’espontaneïtat ciutadana, que se l’apropia en manifestacions de reafirmació o reivindicació.

Però les relacions emocionals amb les banderes poden canviar ràpidament amb el temps. Les crisis d’identitat (com a la Unió Europea), la violència dels conflictes interculturals (com l’11-S de Nova York) o les polítiques de reafirmació nacionalista (serien els casos de Rússia o Espanya) colpegen les emocions col·lectives dels ciutadans i generen noves relacions afectives amb les banderes i altres símbols. Actualment, per exemple, l’euroescepticisme provoca que la hissada de la bandera europea durant el Dia d’Europa (el 9 de maig) passi de forma desapercebuda, encara que el nostre alcalde hi dediqui un moment de la seva agenda. De moment, però, la lluita simbòlica de les banderes no ha arribat a l’àmbit estrictament local, però cada vegada són més nombrosos els domassos cambrilencs (d’un blau Pantone núm. 72 amb l’escut al mig) durant les festes majors, mentre que al territori fronterer amb Vinyols i els Arcs es comença a veure alguna bandera apaïsada i tricolor, corresponent a aquesta localitat (vegeu-la, per exemple, a la porta del local municipal del barri del Molí d’Avall). Mentrestant, aquest estiu onejaran quatre banderes blaves a les platges cambrilenques. I que durin!