Opinió

Passejant pel passeig de ponent

Actualment, una de les millors maneres de gaudir del clima de Cambrils és transitar pels passejos costaners. La connexió que han experimentat darrerament ha facilitat un trànsit continuat de vianants, patinadors i ciclistes en tots els sentits. El més massificat és el tram de llevant, ja que en segons quins moments del cap de setmana fins i tot hi ha una saturació. El tram de ponent, arranjat més recentment, presenta una menor densificació afavorida també perquè resulta més espaiós. En aquesta zona del municipi l’especulació urbanística del turisme no va ser igual que a la zona del Cavet,Vilafortuny i el Cap de Sant Pere i això va deixar certs espais que s’han mantingut intactes fins fa molt pocs anys, com és el cas de la zona de l’Ardiaca. El manteniment en el tram de ponent d’alguns càmpings també ha estat un element que fins ara ha evitat una major transformació. Cal dir que el símbol del canvi de tendència respecte al que s’havia fet a la zona de llevant va ser la preservació de la vil·la romana de la Llosa. Precisament les urbanitzacions de llevant són un bon lloc per fer recerca del que va ser el creixement urbanístic de la dècada de 1960 i 1970. Un dels casos més singulars és la urbanització del Pueblo Eldorado Playa, un projecte inicial de resort endegat per una empresa d’origen suís. La particular interpretació de l’arquitectura mexicana pròpia dels estàndards turístics de l’època va configurar un barri amb unes característiques singulars. També en els darrers anys s’ha vist millorat el seu tradicional aïllament respecte de la resta del municipi amb l’obertura d’una connexió vial amb la resta de barris que el separen de la zona del Port. Lluny queda l’època en què els habitants d’aquesta urbanització feien un dret exclusiu del tram de platja.

A l’extrem del municipi, a l’actual urbanització de Cambrils Mediterrani, hi trobem un edifici ben singular, el Mas de l’Arany. Lamentablement avui en dia pateix un procés de degradació per culpa del seu abandonament, però representa un cas excel·lent dels masos fortificats que hi havia propers a la costa. El mas resulta proper a la riera de Riudecanyes. La seva desembocadura ens pot fer imaginar com devia ser el pas de la riera d’Alforja abans de la seva canalització a mitjans de 1970. Igualment ens podem fer una idea dels perills que amaguen les històriques rierades que han viscut les nostres rieres i fer-nos una idea de com ho devien viure els nostres avantpassats. Aquest indret de la riera de Riudecanyes va ser testimoni del trist accident ferroviari de 1907 quan una porció del pont es va desplomar.

Un cop situats a la riera resulta interessant descobrir el terme veí de Mont-roig del Camp, el que allí en diuen la platja de les Barqueres. El primer que sorprèn és l’escassa pressió urbanística que s’ha donat en aquest indret, amb zones de primera línia de mar que es mantenen totalment intactes. No ha d’estranyar que aquest fos l’indret escollit pel músic Lou Bennett (desaparegut el 1997) per tal d’establir-hi la seva residència. És curiós que en àmbits musicals se situa erròniament la residència d’aquest organista internacional a Cambrils, on sí que no era estrany veure’l. Continuant per la platja de Mont-roig trobem tota mena de desgavells urbanístics propis d’aquest creixement desordenat que ha caracteritzat la costa de casa nostra. Amb nombrosos problemes d’accessibilitat i a una distància relativament propera arribem a la desembocadura del barranc de la Pixerota, on hi ha les restes abandonades però prou ben intactes d’una construcció de defensa pròpia de la Guerra Civil. L’edifici és un testimoni de la importància estratègica d’aquesta zona per a l’exèrcit republicà que durant mesos hi va tenir instal·lades nombroses tropes. Però això ja seria motiu d’una altra columna.