Opinió

Queden catorze estacions

Marcel Blàzquez

President de l'Associació Cultural Revista Cambrils

Com si d’un viacrucis es tractés, queden catorze mesos per a les properes eleccions municipals. I a mig camí d’aquest calvari, tindrem també les eleccions al Parlament. A ritme de corneta i timbal, se succeiran les estacions processionals de la demagògia, de polítics entonant el mea culpa perquè no connecten amb la ciutadania i els lemes superflus i poc creïbles de les campanyes electorals. Jo, la veritat, a hores d’ara no sé a qui votar, ni sé, tan sols, si aniré a votar, i em sap greu pensar així. Però no cal que m’atabalin enviant-me propaganda i memòries de l’acció de govern, el meu problema és que em costa molt creure en les maneres actuals de fer política i m’afegeixo a la idea que cal un canvi estructural en el sistema polític. A més, crec que és urgent, per evitar que l’agenda política vagi, en alguns casos, cada cop més allunyada de l’agenda i les palpitacions ciutadanes.

I en tot aquest conflicte d’interessos, entre romans absolutistes i fariseus recelosos, moltes vegades l’acusat i condemnat a mort sempre acaba sent qui ens podria aportar més llum: la premsa. I parlant de foscor, qui si no ha fet visibles les mancances i els problemes dels ciutadans amb l’apagada elèctrica provocada per la nevada del passat mes? Precisament els mitjans de comunicació. Als periodistes se’ls demana honestedat –independència és potser un terme excessivament eteri i inassolible–, però als polítics se’ls hauria de demanar que no juguin a ser periodistes. Un càrrec polític de la Generalitat va qualificar, a través del Facebook, la periodista Mònica Terribas de “mal follada”, en relació a com havia plantejat l’entrevista al president José Montilla. Què volia? Que després del caos de la nevada li posés una catifa vermella. És aquest el tipus de periodisme que desitja la classe política, l’ensabonada i la raspallada en un xoll de baba?

El periodista Xavier Bosch acaba de publicar una novel·la –Se sabrà tot– que segurament té molt de real i que parla d’aquest país nostre tan petit en molts sentits. Bosch, segurament amb el rerefons del seu pas efímer per la direcció del diari Avui, ens parla del periodista de carrer, dels editors dels diaris i de les amenaces polítiques. La premsa d’aquest país necessita de l’ajut de les institucions, la riquesa i la pluralitat de mitjans de comunicació té el problema d’un mercat petit, però aquesta aportació de l’administració no s’hauria de veure tacada per la coacció dels governants. La llibertat de premsa no es pot acabar on comença la subvenció institucional.

El final del viacrucis ja el sabem, un crucificat, víctima de l’intent de portar llum als ciutadans. A banda i banda, dos lladres, a tall d’indicador d’on posen alguns polítics els mitjans de comunicació que no són del seu gust.