Opinió

Cambrils vol fer la consulta

La feina que està realitzant aquests dies la plataforma ciutadana constituïda amb la finalitat d’organitzar la consulta popular sobre la independència de Catalunya el proper 25 d’abril a Cambrils està desmentint un tòpic molt comú entre nosaltres, referent a la poca capacitat de mobilització de la societat cambrilenca. Els tòpics, de la mateixa manera que les llegendes, solen ser majoritàriament falsos, però sempre tenen un component vertader en el seu fons. Un grup de ciutadans, en general, força joves (la qual cosa també desmenteix aquell famós tòpic sobre la passivitat de la joventut actual), no vol perdre l’oportunitat de tornar a posar sobre la palestra una de les vies possibles de solucionar l’etern encaix nacional català. Es tracta d’una iniciativa ciutadana transversal, que intenta mantenir al marge les pretensions interessades dels partits polítics (aquestes, de cara a prendre posicions per al proper cicle electoral). Hi preval el rigor, l’afirmació de la democràcia i la maduresa d’una societat plural que proposa solucions a l’incert inici d’aquesta centúria.

Certament, les consultes dutes a terme fins a la data no han comportat uns índexs cofois de participació, que, d’altra banda, són similars als d’alguns darrers comicis electorals. Un dels principals motius d’aquest fet és la percepció que té la ciutadania respecte a la poca utilitat que representarien aquests actes (una bona part de l’argumentari contrari ha atacat per aquest punt Cambrils vol fer la consulta feble). Penso, no obstant això, que la principal conquesta d’aquest moviment, iniciat a Arenys de Munt el passat mes de setembre, és l’actualització d’un debat, el del conflicte irresolt entre dues realitats nacionals, i la seva divulgació al conjunt de la societat catalana. Malauradament, els prejudicis i la instal·lació en la ignorància més còmoda d’una part important de la població creen una simplificació excessiva del problema, que defensa la immobilitat o, encara pitjor, l’anul·lació de qualsevol reivindicació. La negació del conflicte (l’existència real del qual defenso) és una de les perversions més grans en què es pot incórrer contra la memòria del país. Sortosament, una altra part de la ciutadania és conscient de la responsabilitat social que representa i, amb maduresa, afronta el debat amb esperit de superació.

D’altra banda, el plantejament de la consulta sobre l’opció secessionista no ha de fer oblidar (i em temo que, a vegades, és així) que l’opció contrària no és pas un bloc únic. Entre la posició secessionista i l’alternativa anul·lacionista existeixen multitud d’opcions, algunes de les quals advoquen per la solució sincera del conflicte, com ara el federalisme uninacional, el federalisme plurinacional i el confederalisme (en aquesta postura, s’hi trobarien prou còmodes molts sobiranistes). En canvi, altres posicions són més aviat immobilistes (l’autonomisme) o, fins i tot, reaccionàries i involutives (el regionalisme i la potenciació del centralisme estatal, és a dir, castellà). El professor Ferran Requejo, de la Universitat Pompeu Fabra, pensa que la incapacitat d’assolir una cultura federal i plurinacional dels dos partits majoritaris espanyols fa que les posicions independentistes catalanes “siguin cada vegada més racionals i més raonables”, en paraules seves. És important, doncs, no caure en la perplexitat davant aquest moviment i fer un esforç per entendre els fonaments que el legitimen. En aquest sentit, s’ha de considerar ben exemplar i valenta la decisió de tots els partits polítics representats en l’Ajuntament de Riudoms a implicar-se en la consulta que també es realitzarà en aquesta localitat. Tota una lliçó per al poc compromès consistori cambrilenc.