Informació general

L'alcalde formalitza la destitució d'Oliver Klein, que passa a ser regidor no adscrit

Per Raquel Samaniego

El regidor Oliver Klein assegut en un dels extrems de la taula de plens, al costat dels regidors de la PLIC, en el ple d'ahir al vespre
El regidor Oliver Klein assegut en un dels extrems de la taula de plens, al costat dels regidors de la PLIC, en el ple d'ahir al vespre | Lluís Rovira i Barenys

La destitució del regidor Oliver Klein, formalitzada ahir en un decret d'alcaldia, va protagonitzar els primers moments de la sessió plenària que es va celebrar ahir al vespre. La tensió es va fer evident en aquest inici de ple en el que Oliver Klein, com a regidor no adscrit, va passar a ocupar un nou seient a la sala de plens. Klein, assegut durant set anys al costat dels seus companys de l'equip de govern Salvador Matas i Jordi Savall, passava a seure en un dels racons del lateral, al costat del grup municipal de la PLIC. La seva cadira va ser ocupada per la regidora socialista Maricel Llaveria.Tant ella com la resta dels socialistes van signar un escrit recolzant la decisió de destituir al fins ahir regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques.

L'expectació a la sala de plens era molt més destacada que en altres plens ordinaris, ja que habitualment els únics espectadors d'aquestes sessions són diversos membres dels partits i els mitjans de comunicació. Ahir, hi havia una bona representació de militants socialistes que volien veure en primera persona com quedava aquest assumpte.

Comença el ple

D'entrada es van aprovar les actes dels anteriors plens, com és costum, aspecte que configura el punt número 1 de l'ordre del dia. Arribava ràpidament el número 2, el de l'aprovació dels decrets d'alcaldia. Va ser la regidora del PP, Carme Cros, qui va voler conèixer la nova situació creada al govern municipal després de que l'alcalde volgués aprovar-lo sense fer cap comentari al respecte. El batlle responia que havia estat una decisió recolzada per tots els regidors socialistes, tot signant un escrit presentat a l'Ajuntament. Les competències que tenia Klein fins ara, que són Promoció de Ciutat, Relacions Cíviques, Solidaritat i Cooperació i Participació Ciutadana les exercirà, de moment, alcaldia.

"Vostè utilitza la seva potestat com a alcalde per un problema seu, i perjudica tot un govern. És un error garrafal que tindrà pèssimes conseqüències"

Tot seguit Oliver Klein va voler dir la seva en aquest assumpte i va demanar la paraula mirant la taula on hi ha el secretari i l'interventor. De seguida va ser interromput per l'alcalde que li va dir que abans de dir res s'ha de demanar la paraula a la qual cosa el regidor va dir que ja ho havia fet. En el seu missatge, Klein es va mostrar dolgut per una situació "que no té cap ni peus". Tal com va dir a la roda de premsa del dilluns, va dir que Benaiges havia confós "fer política amb el funcionament del govern i el meu càrrec de regidor". En aquest moment va ser quan l'alcalde va interrompre a Klein dient-li que li retiraria la paraula si continuava explicant fets que no tenien res a veure amb el fet de signar un decret d'alcaldia, ja que el ple no es podia convertir "en un discurs polític". Tot i així, Klein va continuar amb el seu "guió", com ell mateix va dir: "Vostè utilitza la seva potestat com a alcalde per un problema seu, i perjudica tot un govern. És un error garrafal que tindrà pèssimes conseqüències". Oliver seguia afirmant que és una "decisió típica unilateral, sense acord amb els seus socis de govern". Cal destacar que en aquest punt, ni Salvador Matas d'ICV ni Joan Recasens d'ERC van dir res.

Benaiges tornava a interrompre a Klein amb el mateix argument anterior, afegint que el plenari no estava per "escoltar les seves opinions". El regidor no adscrit va seguir dient que continuarà actiu com a membre de l'assemblea i que continuarà treballant per fer propostes de govern. Finalment, Oliver assegurava que "les coses es poden discutir rentant els draps bruts a casa", fent referència que havia estat l'alcalde qui havia fet pública aquesta situació a través dels mitjans de comunicació.

Robert Benaiges: "Vostè tenia una corresponsabilitat i l'ha traït"

L'alcalde finalment no es va estar de contestar les paraules de Klein i li va dir que havia perdut la confiança en la seva persona. "Vostè tenia una corresponsabilitat amb el govern i l'ha traït. Jo li he retirat la meva confiança perquè dubto de la seva lleialtat cap a la meva persona i cap al govern. És una manca de confiança producte de la seva acció".

La convergent Mercè Dalmau també va voler opinar al respecte, manifestant que aquesta situació prové d'una crisi del PSC interna i que ha estat l'alcalde qui ha provocat que hi hagi "una crisi de govern profunda a Cambrils". La regidora de l'oposició també apuntava que "la roba bruta s'ha de rentar a casa" i que pels sis mesos que queden per les eleccions municipals les coses es podrien haver quedat tal i com estaven. Benaiges deia que havia de ser "conseqüent" amb les seves idees i que no era "un caprici".

En busca del consens polític

D'altra banda, Xavier Martí, portaveu de la PLIC, assenyalava que aquest govern en minoria es creava "per interessos propis del PSC". A més, demanava "respecte" tant per una part com l'altra, "deixant la rancúnia de banda" per poder seguir treballant. "El panorama polític ha canviat. Ara s'hauran de consensuar moltes de les seves propostes i s'hauran de parlar moltes coses que abans només servien amb el seu vot. Vostè la responsabilitat de buscar el consens i intentar convèncer a la resta", concloïa Martí.

En el tram final d'aquest assumpte, Klein tornava a intervenir assegurant que la "crisi política" l'havia portat l'alcalde, afegint que "la decisió que ha pres vostè és bona per vostè i els seus interessos, però no és el millor pel PSC". Benaiges, rotund, concloïa aquest punt replicant-li a Klein: "Potser t'ho haguessis d'haver pensat tu abans ,el que feies".

 


Instants inicials de la sessió plenària d'ahir al vespre
 

 

Comenta aquest article