Informació general

Eduard Punset, protagonista de l’entrega del Premi Internacional Antoni de Gimbernat

Per Cristina Sierra

Eduard Punset, al mig, entregant el guardó als dos guanyadors del Premi Antoni de Gimbernat

El passat divendres a les 5 de la tarda es va fer entrega del Premi Internacional Antoni de Gimbernat a l’Ajuntament de Cambrils amb Eduard Punset com a protagonista. L’advocat, economista i comunicador científic ha estat nombrat enguany el President Honorífic del Premi, fet que va qualificar com una “alegria”. Abans de l’entrega dels premis, Punset va firmar el llibre d’honor de l’Ajuntament acompanyat per l’alcalde de Cambrils —Robert Benaiges—, que li va regalar dos llibres del municipi com a record. Benaiges va definir a l’economista com una “persona que a través de la divulgació científica promociona les coses d’una altra manera” i que és una “satisfacció que aquests premis ens hagin portat a ser un referent a nivell internacional”.

“És insòlit que Cambrils sigui el nucli de la ciència”

Per la seva part, Punset va destacar que Cambrils sempre ha estat vinculat a la seva infància, “és un record de sempre. No t’esperes que a Cambrils sigui el nucli de la ciència, és insòlit”, va afirmar. Sobre els premis, el comunicador científic va reconèixer la il·lusió que li fan per què “ajuden a que la ciència fomenti la cultura popular. Els recursos són importants, però més important és el coneixement”.

L’aportació de Punset va acabar amb una reflexió de cara al futur en el que s’utilitzaran tant les noves tecnologies com el làser. “Seran força importants, farem ús de les cèl·lules vives, s’utilitzaran molt en reestructurar teixits i fins i tot, en fer els òrgans”.

L’ús del làser, tema central dels treballs guardonats

Unes 100 persones van assistir a l’entrega a la sala de plens de l’Ajuntament. Enguany hi van haver tres projectes guanyadors —un primer premi i dos segons premis— que es van centrar en l’ús del làser. Abans de conèixer els guanyadors, els membres de Comitè honorífic van destacar el “compromís ètic que tenen els metges amb la societat".

El primer premi, dotat amb 14.000 euros, va ser per a Pedro A. Martínez-Carpio, Cap de la Unitat d’Investigació ocular i làser del Centre d’Oftalmologia Bonafonte de Barcelona i Sergio Bonafonte Royo, Cap de la unitat de cirurgia refractiva del mateix centre amb “Estudi de la qualitat visual, efectes adversos i complicacions en 7.735 ulls intervinguts mitjançant cirurgia refractiva Lasik”.

Els segons premis, dotats amb 3.000 euros, van ser, per una part el treball del doctor Yonsoo Lee, de la Clínica Dermatològica Oracle de Corea del Sud anomenat “Tractament combinat de les cicatrius facials atròfiques post acnè en la població asiàtica. Anàlisis retrospectiu de 248 fotografies d’abans i després del tractament”.

L’altre segon premi va ser per Luciana Almeida Lopes, del col.legi de Botacatu de Sao Paulo amb “Teràpia amb làser de baixa potència en el tractament de malalties vesicuobuloses cròniques”. Els tres guardonats van fer una breu presentació dels seus projectes just després de l’entrega dels premis, que es va clausurar amb el parlament del protagonista de la tarda, Eduard Punset.

Eduard Punset, en el moment de signar el llibre d'honor de l'Ajuntament de Cambrils

Comenta aquest article