Informació general

L'Ajuntament acull una exposició sobre la síndrome de la postpòlio

Per Redacció

L'exposició està instal·lada a l'Ajuntament de Cambrils

El servei de Polítiques Socials i Salut de l’Ajuntament de Cambrils, la federació d’organitzacions de persones amb discapacitat física ECOM i l’Associació de Pòlio i Postpòlio de Catalunya (APPCAT) organitzen a Cambrils una exposició i una xerrada per informar i conscienciar sobre la malaltia de la Pòlio i la síndrome Postpòlio. La poliomielitis és una malaltia neurològica causada pel virus de la pòlio, i que és considera eradicada a Europa gràcies a les campanyes de vacunació iniciades de manera sistemàtica l’any 1963. Arran d’aquest fet, les persones nascudes abans de les campanyes de vacunació van estar exposades a la malaltia, fet que ha provocat que els actuals afectats tinguin unes edats compreses entre els 47 i els 60 anys.

Algunes d’aquestes persones van sofrir un atac de poliomielitis sent nens o joves. Un cop recuperats de forma parcial, 30 o 40 anys després desenvolupen la síndrome postpòlio. Aquesta consisteix en un deteriorament funcional progressiu amb símptomes com pèrdua de força, problemes respiratoris o disfàgia, entre altres. Actualment, es considera que entre 1.500 i 5.800 persones a Catalunya podrien desenvolupar la síndrome postpòlio. Aquesta situació ha accentuat que diferents associacions i institucions públiques hagin rescatat de l’oblit la malaltia a fi de prendre consciència de les situacions que viuen les persones afectades i les problemàtiques posteriors que pot ocasionar.

En aquest context, l’Ajuntament de Cambrils i les associacions ECOM i APPCAT han volgut dur a terme dues activitats informatives. La primera d’elles es va iniciar ahir, 16 de novembre, amb la instal·lació d’una exposició sobre la malaltia que mostra la seva cronologia i els avenços mèdics per eradicar-la. Destaca de manera especial la síndrome postpòlio amb la seva simptomatologia i les reivindicacions actuals de les persones afectades. Es podrà visitar fins al 23 de novembre al vestíbul de l’Ajuntament. La segona activitat tindrà lloc el proper 2 de desembre al Centre Cultural i Ocupacional a les set de la tarda. La temàtica girarà entorn les dificultats de les persones amb discapacitat afectades per la síndrome postpòlio.

Comenta aquest article