Informació general

Es reprenen els treballs de conservació de l'edifici de la Castlania, datat al segle XIV

Per Raquel Samaniego

Aspecte de les runes de l'edifici de la Castlania, datat a finals del segle XIV

La primera intervenció arqueològica a l'edifici de la Castlania es va fer l'any 2006. Ara, l'Ajuntament ha impulsat la continuació d'aquest projecte de rehabilitació i de conservació de les runes, per tal de preservar-lo en el temps, ja que és un dels pocs jaciments datats del segle XIV que es conserven en aquest estat al Camp de Tarragona. Els treballs tenen un pressupost d'uns 40.000 euros, que contemplen la restauració, consolidació i excavació del monument, amb la finalitat de frenar la seva degradació. El jaciment està situat darrera del Parc del Pinaret, uns metres per sobre de la nova pista d’atletisme.

En total, l'Ajuntament de Cambrils invertirà prop de 100.000 euros en l’últim trimestre de l’any en la protecció del patrimoni històric local, on s'inclou aquests treballs a la Castlania. Aquests estan supervisats i finançats pel Museu d’Història de Cambrils i el Departament de Cultura de l’Ajuntament, i tenen l’objectiu de restaurar, conservar i estudiar espais amb necessitats urgents de protecció i de gran importància històrica. S’ha intervingut ja al jaciment del Cavet i, properament, a la Torre de l’Ermita.

Diferents usos d'aquest jaciment

L’última intervenció ha permès esbrinar possibles usos d’aquest edifici.  Segons el director de l’excavació, Moises Díez, “podria tractar-se d’un mas fortificat que permetia controlar el trànsit de minerals pel camí de Cambrils a Montbrió i que haurien de sortir per via portuària” i afegia que “possiblement” també hagués estat “lligat a l’explotació agrícola de la zona” donat que s’han trobat “pedres de molí i altres restes”.

El Director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, també va destacar el “valor històric de l’edifici medieval”, donat que l’estudi i les excavacions estan permetent no només reconstruir i conèixer els usos de l’aixecament, sinó també saber en quin moment va construir-se i en quin moment va enderrocar-se, dades que serveixen per a “completar una història fins ara poc documentada i que ens dóna pistes de possibles activitats a la zona”. 

El regidor de Cultura, Joan Recasens, assegurava que aquesta inversió és "un esforç important en moments de crisi com aquesta i, per això, buscarem les diferents subvencions a les que ens puguem acollir. En aquest cas de la Castlania, presentarem sol·licitud al Ministeri de Foment per tal de rebre subvenció com a Bé Cultural d'Interès General, doncs va ser un edifici de caire militar".

Les altres intervencions

A banda de les intervencions a la Castlania, el jaciment prehistòric del Cavet també ha rebut una inversió de 9.393,68 euros a fi de col·locar una tanca perimetral que eviti l’accés de vehicles i persones a la zona d’excavació. A més, de cara a finals d’any, serà a la Torre de l’Ermita de la Mare de Déu del Camí on es realitzaran treballs de restauració del matacà superior i on es preveu invertir uns 50.000 euros. L’objectiu és evitar despreniments i preparar l’edifici per a la instal·lació d’una nova il·luminació més eficient. Aquests treballs estan a l’espera de rebre subvencions externes de diferents organismes públics per a que el Museu d’Història de Cambrils pugui recuperar part de la inversió realitzada.

Comenta aquest article