Informació general

El nou Arxiu Judicial Territorial de Barcelona acull la informació sobre enterraments il·legals a Cambrils fets l'any 1936

Per Redacció

Entrada al cementiri parroquial de Cambrils

La informació sobre enterraments il·legals produïts a Cambrils l'any 1936 es pot consultar, des del passat 25 d'octubre, al nou Arxiu Judicial Territorial de Barcelona. Aquest arxiu, ubicat al carrer de Roger de Flor, 62-68 de Barcelona, ha identificat, classificat, ordenat i catalogat un total de 55.425 expedients judicials d'entre els anys 1910 i 1985 i acull el fons del Tribunal Industrial, el Tribunal Arbitral de Censos de Barcelona, el Tribunal de Cassació de Catalunya i el Tribunal de Responsabilitats Polítiques, entre d'altres.
Aquest Arxiu Judicial Territorial de Barcelona és el tercer Arxiu Judicial Territorial que es posa en funcionament a Catalunya, en el marc del Pla d’arxius judicials 2007-2010 del Departament de Justícia, i després de l’entrada en funcionament de l’Arxiu Judicial Territorial de Girona, al municipi d’Aiguaviva, l’any 2007, i de l’Arxiu Judicial Territorial de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, l’any 2009.

Cementiris clandestins (1937- 1938)
 
D'entre els diferents apartats, l’Arxiu conserva un total de 20 capses i 2,4 metres lineals de documentació d’entre els anys 1937-1938. L’any 1937 la Sala de Govern de l’Audiència Territorial de Barcelona va nomenar un jutge especial per a la incoació dels sumaris amb motiu de les exhumacions de cadàvers dels cementiris clandestins creats durant la revolució de 1936. El jutge especial Josep Bertran de Quintana va incoar el sumari 168/37 mitjançant el qual instruí i sentencià sobre els enterraments il·legals de Montcada i Reixac, Sitges, La Pobla de Lillet, Molins de Rei, Cambrils, Cerdanyola i Les Corts a Barcelona. De cada cadàver exhumat, els metges forenses elaboraven una fitxa identificativa amb les seves dades antropomòrfiques, el motiu aparent de la mort i amb mostres de la roba que portava el difunt en el moment de l’enterrament.

Consulta dels arxius

L’Arxiu Judicial Territorial de Barcelona compta amb una sala de treball i consulta ubicada a la primera planta, destinada a arxivers i professionals així com a la resta de ciutadans. A més, el segon soterrani acull la documentació judicial procedent d’òrgans judicials del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de l’Audiència Provincial de Barcelona (1.547,86 metres lineals) i, a partir de l’any 2011, acollirà documentació de les jurisdiccions contenciosa administrativa i social procedent dels arxius centrals de la demarcació de Barcelona ciutat.

Comenta aquest article