Informació general

Es col·loca la primera pedra del futur centre de dinamització econòmica i social, a la Torre del Llimó

Per Berta Ruiz

Moment de la col·locació de la primera pedra. A la imatge, Joan Carles Massagué, Xavier Sabaté i Robert Benaiges

El futur Centre de dinamització econòmica i social del Barri Antic, situat a l'immoble de la Torre del Llimó entre els carrers de les Creus i el carrer de Rovira, comença a prendre forma. Ahir al matí va tenir lloc l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra d'aquest nou equipament municipal, emmarcat en la Llei de Barris. Aquest acte va comptar amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el representant de l'Associació de Veïns del Portal –Joan Carles Massagué–, així com nombrosos regidors del consistori cambrilenc, les antigues famílies propietàries dels immobles i alguns veïns del barri.

"Un projecte emblemàtic"

A l'inici de l'acte, l'arquitecte del projecte –Víctor Pujol– va ser l'encarregat de fer cinc cèntims de les obres que s'han de dur a terme en aquest espai. Tal com va dir aquest "és un projecte emblemàtic", ja que es realitza en dos dels principals carrers del barri i a més, es compta amb el valor afegit de disposar d'un jardí interior i d'un element històric i patrimonial tan destacat com és la Torre del Llimó. Inicialment, l'Ajuntament tenia prevista l'adquisició de l'immoble número 39 del carrer de les Creus –cantonada amb el carrer de Rovira–, amb una superfície de 700 metres quadrats, però finalment s'han adquirit les finques dels números 37 i 39 i el jardí posterior, on es troba la Torre del Llimó, els rentadors i el refugi antiaeri de la Guerra Civil. Aquesta adquisició fa que es passi d'una previsió inicial de 700 metres quadrats a 1.992,67 metres quadrats de sostre edificable.

Recuperació de la Torre del Llimó com a espai d'ús cultural

Segons va explicar l'arquitecte, el projecte preveu conservar el perímetre dels edificis existents, en el cas del número 39 del carrer de les Creus, i enderrocant la part central de l'immoble número 37 del carrer de les Creus, per tal de construir un nou edifici orientat al jardí. Pel que fa a la Torre del Llimó, la qual compta amb un bon estat de conservació, només s'actuarà al seu interior, on es realitzarà un reforç estructural dels sostres i s'equiparà per convertir-la en un espai d'ús lúdic i cultural com exposicions, recitals i d'altres actes. La Torre del Llimó es tracta d'una de les torres de guaita o fortificació, documentada al segle XVII, de base rodona de 4 metres de diàmetre i 10 metres d'alçada que encara avui conserva tres dels quatre matacans de defensa i en cada un dels nivells hi ha 10 o 12 espitlleres per a fusells. Es tractaria d'una torre de defensa avançada de l'antic recinte emmurallat de Cambrils. Quant als rentadors públics es planteja recuperar part de la traça de la bassa, mitjançant el mecanisme d'un paviment de vidre. Pel que fa al refugi antiaeri particular, encara es conserva la boca d'accés a l'interior i es millorarà el seu sistema constructiu. L'equipament, el qual comptarà amb unes importants dimensions, tindrà una zona verda d'esbarjo dins del propi barri. A més, s'adequarà un pas porxat que permetrà creuar pel mig i accedir tant al carrer de les Creus com al carrer de Rovira.
El pressupost total d'execució per contracte és de 1.908.023 euros, el 50% del qual està subvencionat per la Llei de Barris. El termini d'execució de les obres és d'un any aproximadament.

Un impuls pel Barri Antic

En el torn de parlaments de l'acte d'ahir, Joan Carles Massagué de l'associació de veïns, va felicitar-se per l'inici de les obres d'aquest futur equipament el qual "farà molt de goig", segons va dir. També va destacar que projectes com aquest fa que molts altres barris s'emmirallin en el Barri Antic i que aquest sigui "una perla desitjada per tots". Massagué també va tenir un record per a Joan Castellà Colom, més conegut com a "Joan de l'Hort", antic propietari de la finca on està situada la torre. En la mateixa línia que Massagué, Xavier Sabaté va comentar que aquest equipament servirà per fomentar i impulsar encara més la vida comunitària entre els veïns del barri. Finalment, Robert Benaiges va destacar que al llarg dels darrers 4 anys, la Llei de Barris ha propiciat un impuls molt important pel barri, revitalitzant-lo, tant a nivell econòmic com social, i fent que molta gent l'esculli per viure-hi o per implantar-hi un negoci comercial.

Cal destacar que l'equipament de la Torre del Llimó juntament amb la rehabilitació del Forn del Tallero i el refugi de la Guerra Civil, conformen les tres actuacions més important de recuperació del patrimoni arquitectònic i històric del Barri Antic en el marc de la Llei de Barris.

Aspecte actual de l'ampli solar on s'hi ha de construir el nou equipament municipal

La Torre del Llimó serà rehabilitada per dins i servirà com a espai per fer-hi activitats culturals

Comenta aquest article