Societat

El Banc del Temps organitza una xerrada sobre la presència jueva a Catalunya

Per Berta Ruiz

Andreu Lascorz, al centre de la imatge, en un moment de la xerrada d'ahir a la tarda al Centre les Basses

El Banc del Temps de Cambrils va organitzar ahir una nova xerrada en el marc de tot el seguit d'activitats que programa periòdicament. La conferència d'ahir a la tarda va fer-se al centre Les Basses i va anar a càrrec del president de l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCCI) i expert en judaisme a, Andreu Lascorz.

Aquest va fer un repàs de la presència jueva a Catalunya, passant des de la seva expulsió de la Península Ibèrica l'any 1492 fins a l'Holocaust nazi i el seu extermini massiu. Lascorz també va explicar que al llarg de la història han existit jueus d'origen català, ja que la relació catalanojueva es remunta al segle IV. Abans però, ja al segle I, es té constància de l'existència d'una comunitat hebrea a Tarragona, tal com va explicar ahir Lascorz. El segle XIII va ser el "segle d'or" dels jueus a Catalunya, amb una presència d'entre un 2 i un 4% de la població, segons va comentar el president de l'ARCCI. Poc després, al segle XIV, aquesta comunitat va ser perseguida i va ser assenyalada com la causant dels mals de l'època, com per exemple la pesta. Es van generar tensions i molts problemes, fins a la seva expulsió definitiva.

D'altra banda, Lascorz va explicar que molts cognoms actuals catalans tenen un origen jueu com Barceló, Català, Caballé, Falcó o Vidal. A més, segons va dir, moltes famílies jueves catalanes que van sortir de Catalunya al segle XV no van renunciar a la seva llengua, el català.

Comenta aquest article