Cultura

Cambrils s'adhereix a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya

Per Berta Ruiz

Robert Benaiges i Josep Vendrell signant el conveni de col·laboració, ahir al matí. A ambdós costats, els regidors de Cultura, Joan Recasens, i  d'Educació, Salvador Matas

El Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Ajuntament de Cambrils van signar ahir el conveni pel qual Cambrils s'adhereix a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, una xarxa que inclou més de 70 rutes, centres d'interpretació i vestigis de la Guerra Civil i del franquisme. El secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat –Josep Vendrell– i l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– van signar aquest conveni, acompanyats del regidor de Cultura de l'Ajuntament –Joan Recasens–, el regidor d'Educació –Salvador Matas– i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

Xarxa d'espais arreu de Catalunya

La Xarxa d'Espais de Memòria, impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat, té com a objectiu identificar, recuperar, senyalitzar i donar a conèixer els itineraris i els llocs de memòria d'arreu de Catalunya i unir-los a la xarxa. Tal com va especificar ahir Josep Vendrell, "amb Cambrils venim col·laborant de fa anys i aquest conveni és la culminació d'un procés de col·laboració que a partir d'ara serà més estret". A Catalunya, segons va explicar, "hi ha tot un seguit d'espais que considerem de la memòria, patrimoni i mobiliari físic de vestigis de la Guerra Civil, de la II República i de la resistència franquista arreu del país, des dels Pirineus fins als espais de la batalla de l'Ebre, i des del front del Segre fins a l'interior de Catalunya. Tot aquest conjunt d'espais són un patrimoni molt important, que des del Memorial Democràtic estem recuperant".

Mantenir, recuperar i donar a conèixer els espais de la memòria

Amb la signatura del conveni, des del Memorial Democràtic i des de Cambrils s'adquireixen una sèrie de compromisos: mantenir allò que ja està recuperat com el refugi antiaeri i continuar desenvolupant itineraris i rutes a l'entorn d'aquests espais, garantint la seva preservació. Segons Vendrell, "Cambrils esdevé un punt d'informació de la Xarxa, a través del Museu d'Història de Cambrils. Nosaltres garantirem el suport tècnic, pedagògic i científic i treballarem en xarxa per projectar aquests espais de la memòria". En aquesta mateixa línia, Robert Benaiges es va felicitar de poder fer efectiu aquest conveni, ja que des del departament de Cultura de l'Ajuntament, des del Museu d'Història i des de l'Arxiu Municipal "fa molts anys que hi treballem en aquests aspectes i sempre hem tingut el recolzament del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a través del Memorial Democràtic". Segons va comentar Benaiges, "això ens ha permès recuperar espais com el refugi, crear rutes guiades i generar activitats que any rere any incideixen sobre temes concrets. Enguany per exemple, el cinquè cicle està tractant les societats cambrilenques durant la II República".

Més de 1.600 persones han passat pel refugi des de la seva recuperació

El desembre de l'any 2009, Cambrils va obrir al públic el refugi antiaeri del carrer de les Creus. Durant aquest període ha estat visitat per més de 1.600 persones, especialment pels escolars cambrilencs. Aquests ho han fet gràcies a l'itinerari educatiu "La memòria de la pau". A més, aquest passat estiu també es va obrir al públic el refugi en una nova ruta anomenada "Espais de la Guerra Civil a Cambrils", on es presenten un total de vuit indrets que van tenir un especial protagonisme durant el conflicte bèl·lic al Barri Antic.

Visita al Museu d'Història

Després de la signatura del conveni ahir al matí a l'Ajuntament, el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat –Josep Vendrell– va visitar el Museu d'Història de Cambrils, acompanyat del director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí. En aquest espai s'hi ha instal·lat una placa que recorda que Cambrils és membre de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i a l'interior, també s'hi ha col·locat un mapa en el qual estan senyalitzades totes les poblacions que en són membres.

El secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat –Josep Vendrell– va visitar el Museu d'Història, acompanyat del director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

Comenta aquest article