Informació general

L'Ajuntament de Cambrils no es pot acollir a la nova llei estatal ja que sobrepassa el 75% d'endeutament

Per Raquel Samaniego

L'Ajuntament de Cambrils ha reduït el seu endeutament un 4% en un any

L'Ajuntament de Cambrils ha reduït en un 4% el seu endeutament públic en un any, passant del 112% al mes de setembre del 2009 al 108% que hi ha actualment. Aquesta informació, facilitada per la regidoria d'Hisenda i Gestió Econòmica del consistori, posa de manifest que el Pla de Sanejament Econòmic comença a fer el seu efecte. Cal recordar que el mes de febrer d'enguany, l'alcalde reconeixia, en roda de premsa, un endeutament municipal de 40 milions d'euros.

Arran de l'aprovació de la recent llei que permet als ajuntaments poder demanar nous crèdits a partir de 2011 amb la condició de que aquests no tinguin un deute municipal superior al 75%, Revista Cambrils Diari Digital ha volgut conèixer quina és l'actual situació econòmica del nostre Ajuntament i, d'entrada, queda clar que Cambrils no es podria acollir a aquesta nova llei donat aquest 108% d'endeutament, molt superior al 75% que estableix la llei com a límit. Juntament amb Cambrils, altres municipis destacats de la demarcació que no es poden endeutar més, pel fet d'estar per sobre del 75% d'endeutament municipal, són Tarragona, Tortosa, Torredembarra, Cunit, Calafell o El Vendrell. D'altra banda, entre els municipis de la  demarcació als que la nova llei els permet endeutar-se més, hi ha Reus, Amposta, Gandesa, Montblanc, Roda de Berà, Salou, Valls, Vandellòs-l'Hospitalet de l'Infant i Vila-seca.

Anna Peláez, regidora de Gestió Econòmica: "Encara que la llei ens ho permetés, vam decidir no anar més a crèdit"

El Pla de Sanejament Econòmic és un full de ruta en el que s'especifica quines són les mesures per anar reduint aquest endeutament que, a Cambrils . Aprovat ara fa un any, aquest Pla permet aplicar modificacions segons convinguin les circumstàncies, especifica la regidora de Gestió Econòmica Anna Peláez, però no obstant assegura que "al seu dia ja vam decidir no anar més a crèdit i, encara que ens ho permetés la llei, no ho faríem".

Peláez apunta que s'han donat situacions imprevistes que podrien fer alterar aquest Pla, com pot ser la recent notificació de que l'Ajuntament ha de retornar 435.000 euros a l'Estat perquè l'any 2008 va rebre més diners dels que havia ingressat. "Això no ho teníem previst, i per tant, hem d'adaptar el Pla a les circumstàncies que vinguin", diu la regidora. Segons les seves paraules, "el Pla s'està complint a nivell general, perquè en un Ajuntament hi ha molts factors, tant d'ingressos com despeses. La situació econòmica és tan convulsa que fas una previsió i la van canviant constantment, tant per a bé com per a malament, així que els imprevistos negatius i els positius es van compensant". Per últim, Anna Peláez va assegurar que estava "satisfeta" amb la feina que s'està fent.

Comenta aquest article