Informació general

La Guàrdia Civil controla les barques de pesca cambrilenques que no porten la bandera espanyola hissada a port

Per Lluís Rovira i Barenys

Banderes en una barca de pesca cambrilenca, el dia de la processó per mar en motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme

El passat 24 d'agost la Confraria de Pescadors de Cambrils avisava als seus associats, mitjançant una circular informativa que, segons havia notificat el vigilant de nit, la nit abans uns agents de la Guàrdia Civil havien estat prenent nota de les barques de pesca que no tenien col·locada la bandera d'Espanya, "tal com mana la normativa".
L'obligació de dur la bandera espanyola és coneguda pel sector pesquer. Diverses embarcacions s'han trobat, des de fa anys, amb inspeccions a dins la mar en què, a part d'altres coses, se'ls requereix el lluïment d'aquesta bandera. El que ha sobtat a diferents patrons de barca, en aquest cas, ha estat la tasca dels agents de la guàrdia civil d'anar de nit a prendre nota de qui no porta la bandera espanyola.
Tal com ha explicat un patró d'una embarcació d'arrossegament a Revista Cambrils Diari Digital, alguna vegada hi ha hagut alguna situació tensa per aquest motiu en les inspeccions que fa la Guàrdia Civil a les barques mentre pesquen.
Algunes barques porten les banderes de ferro ja que les de roba s'acaben estripant. En aquests casos se'ls ha recordat que la bandera espanyola ha de ser més gran que la catalana.

Regulat per un Reial Decret del 1980 que parla de la bandera espanyola com a "pabellón nacional"

La utilització de la bandera espanyola en les embarcacions està regulada pel Reial Decret 2335/1980. L'article primer d'aquest reial decret diu que tots els bucs i embarcacions estatals, mercants, de pesca, esportius i d'esbarjo, de serveis portuaris, així com els artefactes flotants, de qualsevol classe o activitat enarboraran, com a únic pavelló, la bandera d'Espanya. En l'article dos es diu que en cas que hi hagi una altra bandera, aquesta no podrà estar hissada si no ho està l'espanyola i les dimensions d'aquesta altra bandera no podran ser superiors a un terç de l'àrea de la bandera espanyola.
En un altre article s'apunta l'obligació de portar la bandera espanyola, a la que s'anomena "pabellón nacional" a dins els ports i "de sol a sol, en los días festivos i cuando así lo disponga la autoridad competente".
Finalment, l'article cinquè diu que les infraccions que es facin contra el que disposa aquest reial decret quedaran sotmeses al que estableix la Llei Penal i Disciplinària de la Marina Mercant de 22 de desembre de 1955 o a la Llei 168/1961, de 23 de desembre, "según corresponda".

Comenta aquest article