Societat

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí arriba carregada d'actes durant dues setmanes festives

Per Raquel Samaniego

L'alcalde, Robert Benaiges, i el regidor de Festes, Jordi Savall, mostren les galetes que s'han utilitzat per il·lustrar el cartell la Festa Major de la Mare de Déu del Camí

L'alcalde ahir la va definir com una de les quatre grans Festes Majors de Catalunya, comparant-la amb les festes de la Mercè de Barcelona, Santa Tecla de Tarragona i la Misericòrdia de Reus. Tot i que de ben segur que pels cambrilencs, la Festa Major de la Mare de Déu del Camí no té comparacions. Arriba, per tant, la festa de Cambrils "per excel·lència", deia Robert Benaiges, una festa de final d'estiu de la que "gaudiran tant cambrilencs com els turistes que encara siguin al nostre municipi". Les novetats són forces, i és que segons van indicar ahir durant la presentació dels actes, tot i que s'ha disminuït el pressupost, el programa d'actes és molt extens i variat.

Jordi Savall va ser l'encarregat de repassar un per un tots els actes de la Festa. Avui mateix, divendres, arranquen els 15 dies festius amb la celebració de la Fira del Disc, ubicada a la plaça de Mossèn Batalla, i que durarà fins el dilluns en horari de 10 a 22 hores. El Parc del Pescador acollirà també avui, a partir de les 19 hores, la Cambrifesta amb un espectacle infantil com a final de les activitats d'estiu. Ja demà dissabte, a partir de les 18.30 en la sessió de tarda, i a les 22.30 en la sessió de nit, se celebrarà el 30è Aplec de Sardanes de Cambrils, al Parc del Pescador. El diumenge, a les 21 hores, hi haurà el concert d'Albert Jordà, ajornat de les festes d'estiu per motiu de la pluja. Serà al Parc del Pescador.

Tant Benaiges com el regidor de Festes, Jordi Savall, també van voler agrair públicament la dedicació del dissenyador que els darrers tres any a ha realitzat el cartell i els programes de la Festa Major, que és Marcel Blàzquez. Ahir, ambdós van "treure's el barret" davant la creativitat del dissenyador cambrilenc, que enguany ha fet artesanalment diferents galetes amb els nombrosos elements festius propis d'aquests dies, com poden ser els bastoners, la bèstia de foc o els gegants. A més, davant la premsa ahir van mostrar la caixa amb les galetes que Marcel Blàzquez els va presentar. "L'any passat ja vam pensar que seria difícil superar-se, però ho ha aconseguit", apuntaven tots dos. Donat aquest fet, van animar a les pastisseries i forns de pa de Cambrils a recollir la idea i que es plantegessin fer aquestes originals galetes.

13è Festival Mangrana


Ja el dimarts, al parc del Pinaret a les 20 hores, arriba l'espectacle de circ amb Desastrosus Cirkus, i a la mateixa hora, al Museu Molí de les Tres Eres, la inauguració de l'exposició fotogràfica d'Anton Briansó. El dimecres, a les 20 hores a l'Espai El Pati, l'exposició fotogràfica Postals de Barri, organitzada pel Pla de Barris de Cambrils. I a les 22 hores, arriba la 13a edició del Festival de Música Ètnica i Popular 'Mangrana'. Tots els concerts seran al Parc del Pescador, i es començarà aquest dia amb Rondika, músiques de Txèquia i de l'est d'Europa. El dijous dia 2 de setembre, de les 17 a les 20 hores a la plaça del Setge, tarda de festa per a nens i nenes, i a les 18h, animació, cucanyes i ball amb escuma. A les 20 hores, inauguració de l'exposició de pintura de Kamal Sultan, a la Sala Àmbits del Centre Cultural; i a les 22h, un nou concert Mangrana a càrrec de Slainte i la seva música celta. Ja el divendres dia 3, exposició de pintura de Joan Ferrer a la Sala Àgora, i a les 22h, Mangrana amb Txala i les seves músiques tradicionals catalana i basca.

Dia de la 19a Nit del Foc

Hi haurà, el dissabte dia 4, diversos actes esportius com són el torneig de futbol sala, durant tot el dia; a les 12h hi haurà la 2a regata de vela llatina Ciutat de Cambrils, al Port; i a partir de les 18h, presentació del primer equip de la Unió de Clubs de Futbol de Cambrils, al camp de futbol. També a les 18 hores, però a la plaça d'Espanya, es donarà el tret de sortida a la 19a Nit del Foc amb els correfoc infantil amb els Dimonis de Montblanc i el Drac Petit i l'Aligot de Montblanc. Després hi haurà xocolatada i un espectacle. A les 22h es concentraran les sis colles i les cinc bèsties de foc a la plaça d'Espanya, per només mitja hora després donar inici al correfoc. A les 23.30h, a la plaça del Setge, encesa i espectacle Mascletà de Nit. I per últim, a partir de la mitjanit, concert al parc del Pinaret amb 7drock i Enviu. L'organització vol fer una crida a la ciutadania perquè es respecti el perímetre de seguretat a la plaça d'Espanya, i per tal motiu, s'instal·laran tres graderies.

Com cada any, els organitzadors de la Nit del Foc, Tota l'Endenga, amb la col·laboració de l'àrea de Festes de Cambrils, han realitzat samarretes per aquesta 19a edició de la Nit del Foc, que es podran adquirir per 10 euros a la sabateria Pedrola del Barri Antic o a la botiga La Lluna la Bruna de la plaça de Catalunya del barri del port. A més, enguany, han volgut fer també un barret de palla plegable, que segurament servirà a molts dels participants a la Nit del Foc per resguardar-se de les tant esperades espurnes.

Més actes

El diumenge 5 de setembre, de 9 a 14 hores, hi haurà el Campionat de Catalunya de Llaguts; i durant tot el dia, el torneig de futbol sala. A les 11.30 hores, Missa a l'Ermita de la Mare de Déu del Camí, i a la sortida, vermut popular. Durant aquest acte es farà un nou concert del festival Mangrana, a càrrec de Lisboa Zentral Cafè, amb músiques de vermut del centre d'Europa. A les 18h, hi haurà la presentació del primer equip del Futbol Club Cambrils; i a les 18.30h, a la plaça d'Espanya, castells amb tres colles. El dilluns dia 6, a les 20h a la Torre de l'Ermita, inauguració de l'exposició 'Els Peirí, cavallers de Cambrils'. El dimarts dia 7, a les 20h, a la sala de plens, recepció a les Maria del Camí i lliurament del Primer Premi de Poesia Vila de Cambrils, sobre la Festa Major. A les 22h del mateix dia, teatre de Festa Major al palau d'esports, amb l'obra 'Boeing Boeing'.

Dia de la Mare de Déu del Camí

A les 8, a les 9.30 i a les 19 hores, Misses a l'Ermita de la Mare de Déu del Camí. Els actes festiu s'iniciaran a les 9.30 amb la trobada del seguici festiu a la plaça del Setge, per iniciar posteriorment el seguici popular pels carrers de la població. A les 11.30h, a l'Ermita, Missa Solemne Concelebrada, i a la sortida, ofrena de flors a la Mare de Déu. Seguidament, ballada dels elements festius de Cambrils i traca de Festa Major. Al pati de darrera de l'Ermita, hi haurà vermut, i a les 13h, ballada de sardanes. A les 18h, a la plaça de l'Església de Santa Maria, representació del Ball de la Rosaura, i a partir de les 19h, ballada dels elements festius. Ja a les 22h, al parc del Pinaret, concert amb 'Els Amics de les Arts'.

Actes de la Diada Nacional de Catalunya

 El dia 10 a la nit, divendres, es celebrarà el concert de la Diada, amb Festour Estrella Damm 2010, que és un festival de música en català itinerant. Anirà a càrrec d'Obrint Pas, Strombers, Kayo Malayo, Malakaton i Toquem Fusta. Ja el dissabte 11 de setembre, a les 11.30h, al Parc del Pescador, inauguració dels monòlits en commemoració d'actes històrics succeïts l'11 de setembre. Es posaran un total de cinc monòlits, amb els següents noms: carrer de Lluís Companys, carrer de la Pau, carrer de l'11 de setembre, alameda de Salvador Allende i passeig de les Torres Bessones. Seguidament, a la pèrgola, acte institucional amb parlaments i actuacions de la Coral Verge del Camí. A les 20.30h hi haurà sardanes. El mateix dia, a partir de les 10 fins les 19.30, quadrangular amb els equips cadets del Cambrils Unió, Nàstic de Tarragona, Vilareal i F.C. Barcelona. 

A les 17.30h, a la plaça d'Espanya, plantada de les colles participants a la X Trobada de Gegants de Cambrils, en la que hi participaran 19 colles d'arreu de Catalunya, i una d'Alacant. A les 18 hores es farà un cercavila pels carrers del Barri Antic, i per últim, a la plaça del Setge, ballada final individual i per grups. Per acabar el dia, des de les 22 hores i fins les 7.30h, al Palau d'Esports, 4t Festival Sunfec 2010 amb Oscar Mulero, Henry Saiz, Fran The Breakstorm, Sistema, George Barasoain i Genaro Technaro.

El diumenge dia 12, a partir de les 10h, a la pista d'atletisme, 3a duatló Cambrils. De les 12h a les 20h, al Parc del Pescador, V Mostra d'Entitats de Cambrils, on hi hauran més de 50 entitats de Cambrils i més de 25 activitats i exhibicions als escenaris. Per posar punt i final a les dues intenses setmanes de festa, a les 22h hi haurà el gran castell de focs al passeig de les Palmeres.

Dos dels organitzadors de la Nit del Foc, Joan Estrada i Josep Maria Masdeu, acompanyats per l'alcalde i el regidor, ahir durant la roda de premsa de presentació dels actes

Comenta aquest article