Informació general

La creixent presència d'autocaravanes a diferents punts del municipi genera malestar i queixes veïnals

Per Berta Ruiz

Autocaravanes estacionades a l'avinguda de la Diputació, a la zona del Cavet

En els darrers anys, la presència d'autocaravanes a Cambrils ha anat proliferant. En alguns punts com la zona del Cavet, i a diferents carrers de la Llosa o El Dorado, la concentració d'aquests vehicles comporta tot un seguit de problemes, queixes i malestar entre els veïns d'aquestes zones, ja que els autocaravanistes realitzen activitats d'acampada. En molts casos, és freqüent que els autocaravanistes facin ús dels serveis públics, per exemple, omplint bidons amb l'aigua de les fonts; que estenguin la roba a la via pública, que generin brossa, que col·loquin taules i cadires al carrer o que fins i tot, buidin les aigües residuals dels vàters químics dels seus vehicles als escocells dels arbres o a d'altres zones, segons han fet saber alguns veïns a Revista Cambrils Diari Digital. A banda, segons sembla, les estades d'alguns autocaravanistes cada vegada s'allarguen més, fet que genera un important malestar entre els veïns i alguns propietaris dels càmpings més propers.

L'ordenança permet aparcar, però no habitar

La presidenta de l'Associació de Càmpings del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, la cambrilenca Berta Cabré, ha manifestat a Revista Cambrils Diari Digital que aquesta problemàtica fa molts anys que hi és present a Cambrils i cada vegada va més en augment. En diferents ocasions, l'Associació de Càmpings i els propietaris dels càmpings locals s'han reunit amb l'Ajuntament de Cambrils per tal de mostrar el malestar del sector i mirar de buscar solucions. Segons ha explicat Cabré, "els hi vam presentar solucions que s'havien adoptat a diferents municipis de costa d'arreu de l'Estat, a través de documentació facilitada per la Federació Espanyola de Càmpings, sobre com regular i prohibir que s'hi faci acampada. L'Ajuntament de Cambrils va rectificar les ordenances de tal manera que si aquestes es complissin, seria molt difícil que algú habités en les autocaravanes. És a dir, l'ordenança permet l'estacionament, però no s'hi pot habitar. El problema és que això no es vigila amb la cura que s'hauria de vigilar. L'ordenança hi és, per tant, si es volgués fer complir es podria fer complir, però cal la voluntat per a executar-ho". Des del sector del càmping també s'ha demanat en diferents ocasions que no es deixi aparcar aquests vehicles a les zones més properes de la platja, ni a la primera línia del port, ni a "llocs privilegiats".

Una pràctica que va en augment

La presència de les autocaravanes va creixent any rere any i sobretot a l'estiu és fa molt visible en determinats punts de Cambrils. Sobre aquesta qüestió Berta Cabré ha corroborat que "l'autocaravana és un mitjà de transport que va a l'alça en el sector del càmping. El problema de l'autocaravana és que no es fa un simple ús de mobilitat, és a dir, aparcar i ja està, sinó que paren i hi habiten i això genera un malestar". Enguany, segons ha dit Cabré, "hi ha llocs on s'hi ha accentuat la presència d'aquests vehicles. Per exemple, moltes autocaravanes s'aparcaven al pàrquing de l'Horta de Santa Maria fins que hi van instal·lar un gàlib d'entrada. Les que estaven allí han desaparegut i s'han concentrat en d'altres punts com a l'Esquirol i el Cavet, on n'hi ha moltíssimes". Precisament, aquestes zones són alguns dels punts més calents perquè les pràctiques d'acampada generen "molt mala imatge". La presidenta de l'Associació de Càmpings del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre ha reiterat que, "a nosaltres ens desagrada la mala imatge que aquesta pràctica dóna del municipi i, a més, havent-hi càmpings per la zona. Aquesta mala imatge és la que s'endú la gent que visita Cambrils".

Autocaravanes estacionades a l'avinguda Oleastrum, prop de l'entrada d'un càmping

Autocaravanes estacionades al final del carrer d'Auguste Renoir, a tocar de El Dorado, davant del passeig de Ponent

Comenta aquest article