Informació general

Una sentència judicial obliga a l'Ajuntament a definir la connexió entre la plaça de l'església i el port

Per Berta Ruiz

La nova ordenació urbanística permetria connectar la façana del port amb la plaça de l'església de Sant Pere

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència, el passat 11 de juny, en la qual s'insta a l'Ajuntament de Cambrils a definir, en un període de quatre mesos, quina ha de ser l'ordenació urbanística que permeti la connexió de la façana del port i  la plaça de l'església de Sant Pere. Aquesta connexió afecta les cases del carrer de Consolat de Mar, 14 i 16.

L'aposta municipal és fer-hi un pas porxat

Sobre aquest tema, el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge de l'Ajuntament de Cambrils –Daniel Pallejà– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital que aquesta sentència arriba arran d'un recurs interposat contra el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l'any 2006 per un particular, veí de la zona. Segons Pallejà, "el que diu la sentència del TSJC és que el POUM és ambigu i que no és prou concret. El POUM, en el seu article 168.12, dibuixa la secció de vial que connecta l'església fins al port –travessant les cases actuals– però deixa la porta oberta a que aquest vial pugui executar-se com a carrer o que s'hi faci un pas amb porxo". Sobre aquesta opció de fer-hi un pas porxat, el regidor va afirmar que, "entenem que aquesta hipotètica solució és la més econòmica per a l'Ajuntament a l'hora d'expropiar i la menys danyosa pels drets dels propietaris, ja que no se'ls expropia tot el dret de superfície sinó només una part". Tal com ha comentat Dani Pallejà, "la sentència deixa sense efecte el contingut de l'article 168.12 i insta a l'Ajuntament a definir què s'hi ha de fer en aquest espai. És a dir, hem de concretar quina actuació fem i amb quina forma. L'aposta municipal és fer-hi un pas porxat".

Dani Pallejà: "No es parla que l'execució de la sentència comporti l'enderroc de les cases"

D'altra banda, el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge ha puntualitzat que "no es parla que l'execució de la sentència comporti l'enderroc de les cases. El que diu és que s'ha de canviar l'article. Després, es pot canviar l'article i potser poden passar 50 anys més, igual que ha estat més de 50 anys com fins ara, sense executar-se. La sentència no implica una actuació immediata, sinó que l'Ajuntament decideixi què s'ha de fer". Des de l'Ajuntament, s'està treballant en tota la documentació per tal de canviar i concretar l'article del POUM, tot i que tal com ha comentat Pallejà, "no sé si estarem a temps en quatre mesos. Després de quatre mesos, si l'Ajuntament no el rectifica de manera que quedi clar, l'article quedarà sense efecte. Però, si som capaços de fer-ho en quatre mesos, ho deixarem clar".

Per altra banda, cal dir que aquesta indefinició de l'article 168.12 del POUM també fa referència, per analogia, al número 13 del carrer de Rovira i la seva possible "connexió" amb el carrer de Marià Fortuny. És a dir, en aquest espai també es deixa oberta la possibilitat a obrir un vial de connexió entre els dos carrers.

Una reivindicació "històrica"

Cal destacar que, la previsió que hi hagi una connexió directa entre la façana del port i l'església de Sant Pere es remunta a més de 50 anys enrere. De fet, des de l'Associació de Veïns del Barri del Port és recolza el contenciós presentat pel particular, i es demana que s'enderroquin les dues cases i que s'obri un carrer. L'associació veïnal no veu amb bons ulls l'opció de fer-hi un pas porxat, tal com proposa el consistori cambrilenc, i reclama que se solucioni una reinvindació històrica que permetria connectar el port amb l'església de Sant Pere. Des de l'Associació de Veïns del Barri del Port també s'ha afirmat a Revista Cambrils Diari Digital, que aquesta no és només una reivindicació dels veïns de la zona sinó de molts veïns de Cambrils. Cal recordar que fa uns anys, l'associació va engegar una campanya de recollida de signatures per aconseguir l'obertura d'aquest carrer.

Comenta aquest article